Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в

...
Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в
Коментари Харесай

Ще се обсъди дали US сили да участват в бг батальонна бойна група

Ще бъде разисквано дали американски сили могат да вземат участие в българската батальонна бойна група . Това разгласи министърът на защитата Стефан Янев на Годишната конференция на началника на защитата.

„ Батальони имаме доста, а батальонна бойна група в този момент сътворяваме. Когато приказваме за дефицити, не приказваме за нещо, което може да бъде основано за 2 дни, приказваме за дефицити от позиция на стандартите на НАТО, условията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група би трябвало да има артилерия с диаметър какъвто ние нямаме.

Това е един от детайлите, за който ще бъде направено питане и този недостиг да бъде напълнен. С американските представители ще беседваме по необятен кръг от тематики в границите на стратегическото партньорство сред двете страни. Вероятно ще имаме връзка по тематиката дали американски сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група. Това е естествен диалог, само че решенията ще се вземат след диалози на друго равнище. ", изясни Янев.

По думите му никой не ни постанова решения, свързани с нашата сигурност.

„ В съюзен формат решенията се взимат след съвещания и с консенсус, като всяка една страна членка показва своята суверенна национална позиция. България е суверенна страна и всички решения за предприемане на съответни дейности в региона на защитата се вземат от българското държавно управление и Народното събрание ", сподели Янев.

Според него районът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически рецесии от края на Студената война.

„ Това предизвикателство изисква от нас да реагираме съответно и да действаме самоуверено, уверено и националноотговорно, уточни Янев. Той напомни, че в рамките за засилените съвещания с НАТО и съдружниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на държавното управление, свързани със усилването на сдържащия защитителен капацитет на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него.

Министър Янев съобщи, че за него като политик и общественик главната движеща мощ, мотивираща неговите решения, е отбрана на националната сигурност и на българските национални ползи.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР