Щандовете за сувенири пред някои от най-забележителните монументи в Рим

Щандовете за сувенири пред някои от най-забележителните монументи в Рим ...

Рим забрани щандовете за сувенири пред туристически забележителности.Щандовете за сувенири пред някои от най-забележителните монументи в Рим ще бъдат премахнати, предаде "Гардиън".

Според кмета на града Вирджиния Раджи щандовете, които продават богат асортимент от дреболии, например тениски, чаши, миниатюрни Колизеуми и фигурки, представящи личности от папа Франциск до Доналд Тръмп, са несъвместими със заобикалящата ги среда.

Седемнадесет сергии ще бъдат премахнати от места като фонтана "Ди Треви", Испанските стълби, Пантеона и площад "Навона". Осем от 17-те все пак е могат да продават стоката си по улиците, но далеч от забележителностите, се посочва в съобщение на римските власти.

По думите на Раджи решението цели да се защити наследството на Рим като в същото време се подобри сигурността на най-посещаваните места. Миналата година тя каза, че сериите опетняват образа на Рим.

Законодателството трябваше да влезе в сила на 1 януари, но в четвъртък две серии все още стояха пред фонтана "Ди Треви".

Като част от мерките, обявени през лятото, Раджи също така забрани незаконната улична търговия, но около туристическите забележителности все още свободно се осъществява такава.

Тя забрани сядането и храненето на Испанските стълби, разхождането на голи до кръста хора из града и влаченето на куфари по исторически стълбища, въведе и глоби за къпане в градските фонтани.

Много от мерките са трудни за прилагане, но сред една от успешните е забраната на модерните центуриони - хора, които се обличат като войници от Римската империя и предлагат да позират за снимки на туристите срещу пари.

Източник: dnevnik.bg