Шокиращата атака на “Хамас и отговорът на Израел рискуват по-широка

...
Шокиращата атака на “Хамас и отговорът на Израел рискуват по-широка
Коментари Харесай

Конфликтът между Израел и „Хамас“ може да удари силно петролния пазар

Шокиращата офанзива на “Хамас ” и отговорът на Израел рискуват по-широка дестабилизация на района и международният пазар на нефт следи деликатно събитията. Има доста въпроси по отношение на геополитическите последствия от спора, който избухна 50 години след войната Йом Кипур, която предхождаше петролната рецесия от 70-те години на предишния век, предава Bloomberg.

Все още няма догатки, че последствията от сегашната обстановка ще бъдат сравними с това, което се случи тогава, само че това може да промени геополитическия пейзаж на Близкия изток по непредвидими способи. Израел отявлено сочи с пръст Иран след офанзивата. Техеран отхвърли да е забъркан, само че президентът Ебрахим Раиси назова нападението " победа ".

Преди уикенда Саудитска Арабия беше покрай договорка с Израел, която можеше да донесе по-голяма непоклатимост в района. Съединени американски щати и Иран бяха ангажирани с необятни, само че значително непризнати старания за реализиране на един тип разведряване, а с това и по-големи петролни потоци. Много от геополитическите съображения ще зависят от това по какъв начин Израел ще организира своя отговор - изключително във връзка с Иран. Засега това са най-непосредствените съображения за търговците на нефт.
Прилагане на наказания
На петролния пазар от ден на ден се шири убежденито, че Съединени американски щати са си затворили очите за глобите върху петролните потоци на Иран, позволявайки на доставките да скочат през последните месеци. Това оказа помощ да се запазят цените на петрола на пазар, който претърпя голяма загуба на доставки от Саудитска Арабия, Русия и останалата част от ОПЕК+. Сега има късмет Съединени американски щати да се прицелят в тази търговия. В момента Ислямската република продава по-голямата част от износа си на недопечен нефт в Китай, изпращайки 1.5 млн. барела дневно - най-вече от десетилетие - през август, съгласно компанията за разузнаване на данни Kpler.

Трудно е да се каже до каква степен Съединени американски щати в действителност могат да упражняват надзор. Откакто иранските наказания бяха наново наложени през 2018 година, продажбите на китайски клиенти от ден на ден се правят в юани или посредством бартерна търговия и се правят от локални банки, с цел да се заобиколят западните ограничавания. Петролът се транспортира със лични танкери на Иран или така наречен кораби от тъмния флот, като се употребява верига за доставки, която американските управляващи не могат елементарно да управляват.

Всеки резултат, който понижава петролния поток на Иран, може да увеличи търсенето на съветските барели - нежелателен резултат за Вашингтон или други страни от Г-7, които се пробват да спрат достъпа на Москва до петродолари. Нещо повече, всеки ход за ограничение ще затегне петролния пазар, значимо решение, което би трябвало да се вземе в годината на избори в Съединени американски щати.
Проблеми в Ормузкия пролив
Ормузкият пролив свързва страните производителки на нефт в Персийския залив с рафинериите по целия свят. Това е директен пункт за един от всеки шест барела, които светът употребява, и сектор от вода, над който Иран постоянно е претендирал за владичество. Това е жизненоважен регион за международния енергиен пазар.

Засега няма признаци, че Техеран се движи към спиране на комерсиалното мореплаване - нещо, което направи в последно време, постоянно в, както Иран твърди, ответни ограничения. Трафикът в протока в никакъв случай не е спирал в действителност. Нито в Танкерната война от 1984 година, в която Иран и Ирак рутинно нападнаха петролните превозвачи на другия, нито в по-нови времена, когато Техеран ускори конфискациите на кораби и издевателството над комерсиалните кораби.

Спирането на трафика наранява съдружниците на Иран. Това не значи, че не може да бъде доста нарушено - даже до точката на спиране на потока от нефт - само че ще бъде доста мъчно трафикът да бъде изцяло спрян. Отвъд протока също имаше случаи през последните години, когато личните петролни доставки на Иран са били прихванати и прекратени от западните сили - различен източник на евентуални разстройства при ескалация.
Колко огромен е резултатът?
Изводът от спора за петролния пазар зависи значително от това, което Израел прави през идващите дни, седмици и месеци. Иран е “много огромна незнайна “ и пазарът ще се съсродоточи върху това какъв брой мощно израелският министър председател Бенямин Нетаняху упреква Техеран за улеснението на офанзивите, споделиха в записка анализатори на RBC Capital Markets LLC.

На този стадий всичко зависи от това по какъв начин Израел ще отговори на “Хамас ”, който стартира офанзивата, и Иран, който нормално дърпа конците на палестинската формация. Сред предварителните изводи е, че даже в случай че Израел не отговори неотложно на Иран, последствията евентуално ще обиден производството на нефт в Иран, защото Съединени американски щати постановат глобите с по-голяма суровост. Това може да е задоволително, с цел да тласне цените на петрола до 100 $ за барел и евентуално повече ", съобщи петролният анализатор на Bloomberg Хавиер Блас.
Стратегически запаси
Ако спорът в последна сметка прерасне в нещо, което визира доставките на нефт или увеличи цените на петрола за нескончаем интервал от време, това би било опрощение за държавното управление на Съединени американски щати да продължи да продава барели от своя стратегически петролен запас. Това може да потуши краткосрочните придвижвания на цените на петрола, само че все пак ще накара Съединени американски щати да би трябвало да попълнят запасите си в някакъв миг в бъдещето.
Историята като управление
Въпреки всички тези опасности, въпреки всичко има късмет тази война в последна сметка да се окаже несъществена за петролния пазар. Сътресенията в района напоследък не са били катализатор за структурни придвижвания за по-високи цени на петрола. Търговците желаят доказателство, че разстройствата са основни за доставките. И нормално те не са.
Огромен растеж
Петролът се стабилизира след най-големия си скок от шест месеца, откакто Израел съобщи, че отмъщението му за офанзивите на въоръжената формация “Хамас ” през уикенда " едвам стартира ", увеличавайки вероятността за нова неустойчивост в Близкия изток.

West Texas Intermediate се търгува покрай 86 $ за барел, откакто скочи с 4.3% в понеделник, защото пазарите реагираха на борбите, почнали в събота, и обновения спор с необятни последствия в целия район. Brent се търгува за 88 $ за барел. Израел разгласи най-голямата си до момента готовност на повече от 300 хиляди армейски резервисти, до момента в който нападна Газа от въздуха и морето, а министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание да “промени Близкия изток “.

Хамас заплаши да екзекутира заложници. Конфликтът усили неустойчивостта на петрола след обилни съмнения през последния месец, защото икономическите опасения натежаха върху ралито, подкрепено от съкращенията на доставките от Саудитска Арабия и Русия. Докато ролята на Израел в световните доставки на нефт е лимитирана, войната, която към този момент аргументи повече от 1500 смъртни случая, заплашва да въвлече както Съединени американски щати, по този начин и Иран. Иран отхвърли в понеделник да е забъркан в нападението.

Ислямската република се трансформира в главен източник на спомагателен недопечен нефт тази година, облекчавайки другояче затегнатите пазари, само че спомагателните американски наказания против Техеран могат да лимитират тези доставки.

Когато сме били очевидци на спорове сред Палестина и Израел в предишното, ценовата награда, която сме виждали да се влива в цените на петрола, е била много краткотрайна заради лимитираното влияние върху предлагането “, сподели Вивек Дхар, шеф на отдела за проучване на минното дело и енергийните първични материали в Commonwealth Bank of Australia.

“Понастоящем има „ действителен сюжет, при който има разстройства “, според от това какъв противоположен удар има против Иран ", добави той.

Конфликтът отклони светлината на прожекторите от основите на търсенето и предлагането, като в понеделник ОПЕК увеличи прогнозите си за световното търсене на нефт доникъде на века. В четвъртък ще забележим вълна от знаци - в това число месечни пазарни отчети от картела и Международната организация по енергетика, както и седмични данни за запасите в Съединени американски щати.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР