Шестнайсет писма, биография и други документи на баронеса Юлия Вревска

...
Шестнайсет писма, биография и други документи на баронеса Юлия Вревска
Коментари Харесай

Върнаха откраднати документи на баронеса Юлия Вревска на музея в Бяла

Шестнайсет писма, биография и други документи на баронеса Юлия Вревска са върнати на Историческия музей в град Бяла, област Русе, от Окръжната прокуратура и Окръжната следствена работа в Русе. Това заяви шефът на културния институт в Бяла Иво Жейнов.

 Бяла отбелязва 140 година от гибелта Юлия Вревская Виж още

Документите са подредени в тетрадка, подаяние на музея от 1963 година, във връзка на 85 години от гибелта на героинята от Руско-турската война 1877-1878 година.

" Тетрадката е открита по време на обиск в един от подсъдимите, свързани с кражба от музея . Епистоларното завещание е извънредно скъпо, тъй като е един от главните източници на информация за присъединяване на Юлия Вревска като доброволка в отрядите на Руския Червен кръст и милосърдна сестра по време на войната. Запазените до през днешния ден ръкописи са и един от главните източници за подозрения и неизяснени към момента моменти от нейната биография ", изясни Жейнов.

Той напомни, че Юлия Вревска е родена на 25 януари остарял жанр, (6 февруари нов стил) 1838 година в град Лубни, Полтавска губерния, днешна Украйна, и умира на 24 януари остарял жанр, (5 февруари нов стил) 1877 година в Бяла. Баща й и майка й са поляци.

" Около датата и рожденото й място, както и за други моменти от нейния живот има доста неясноти и спекулации. Митологията към живота на Юлия Вревска директно преди заминаването й за фронта като доброволка - милосърдна сестра и за живота й в България по време на войната, за активността й, за уточняване на дати и за местонахождението се наблюдава най-точно посредством нейните писма ", сподели още Жейнов.

По думите му писмата, върнати на музея в Бяла, могат да се поясняват и като един портал към непознатата Юлия Вревска .

Жейнов изясни, че при разказа на имуществото й след нейната гибел в Бяла, са открити два неголеми пакета с надпис на тях с молив: " В случай на моята гибел, апелирам да се изгорят ", което е изпълнено. Предполага се, че пакетите са с преписка, изпратена до нея.

Юлия Вревска умира от остра форма на тиф, комплициран от инсулт, и е заровена в двора на църквата в Бяла дружно с умрялата по същото време милосърдна сестра Мария Неелова. Преди 116 години, при основаването на музея в Бяла, гробът е изместен от двора на църквата в парка на културната институция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР