Снимка: БТА Следващото ще бъде на 3 март, когато ще

...
Снимка: БТА Следващото ще бъде на 3 март, когато ще
Коментари Харесай

Магията на кукерските игри продължава в Средец

Снимка: БТА

Следващото ще бъде на 3 март, когато ще се организира обичайният кукерски празник " Песпонеделник " в с. Широка лъка. Седем кукерски състава от разнообразни фолклорни области на страната ще вземат участие в карнавалната стратегия в центъра на родопското село.

Кукерските игри ще стартират на площада с осъществяване на домакините от Широка лъка. Песяците, както се назовават локалните кукери, ще разиграят своята хореография и обред за " прогонване на злото ". Изпълнението на Песяците приключва с раждането на малко кукерче като част от карнавалния сюжет. Участие в Песпонеделник са удостоверили кукерски сформира от Оборище, Тъжа, Драгоданово, Стралджа, Варвара, Турия, съобщи Гергана Чотрева, секретар на читалище " Екзарх Стефан - 1872 ". Кукерите от Варвара и Турия идват за поредна година за празника в Широка лъка. Всеки от съставите ще показа своя стратегия.

Снимка: БТА

В навечерието на Песпонеделник в Широка лъка се провеждат обичайните концерти и изяви на самодейци. На 29 февруари се открива галерия с детски рисунки, пресъздаващи кукерския бит. Самодейци от читалището и училищен сформира ще показват концерт на 1 март. На 2 март е трансформиралият се в традиция независим концерт на ученици на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства (НУФИ) в Широка лъка.

Снимка: БТА

Хиляди посетители и туристи от страната и чужбина се чака да дойдат за Песпонеделник, осведомят от читалището. Местата в хотелите в Широка лъка и прилежащите селища са съвсем напълно резервирани за дните към празника.

И община Павел баня, взаимно с кметството и Народно читалище " Чудомир - 1905 " в село Турия, започнаха подготовката за Националния фестивал на маскарадните игри " Старци в Турия ", оповестиха от пресцентъра на локалната администрация. Той ще се състои на 30 март на площада в селото.

Ежегодно фестивалът събира хиляди участници от цялата страна. Дефилето има спортен темперамент. За поредна година ще бъдат раздадени разнообразни награди. Сред тях са " Чудомирова премия " за най-атрактивен и жизнеспособен състав, премията на кмета на общината Иса Бесоолу, премия " Иван Загоров ", както и награди за достоверни маски, костюми и персонажи и за изцяло показване.

Снимка: БТА

Всички кукерски сформира, които желаят да се включат, могат да изпратят своята поръчка за присъединяване в период до 15 март на имейл [email protected] или [email protected], или на адрес Община Павел баня, ул. " Освобождение " 15, гр. Павел баня 6155. Заявленията за присъединяване могат да бъдат изтеглени от формалния уебсайт на администрацията.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР