Шест пъти по-висок миграционен натиск за първите 8 месеца на

...
Шест пъти по-висок миграционен натиск за първите 8 месеца на
Коментари Харесай

Бум на нелегални мигранти: Как хората от пограничните села посрещат бежанската вълна?

Шест пъти по-висок миграционен напън за първите 8 месеца на годината, регистрират от Гранична полиция. Само до 10 септември са предотвратени близо 27 хиляди опита за незаконно прекосяване на чужденци.

Всички те са по границата с Турция и Гърция. Колко бежанци обаче са съумели да обхванат в България и по какъв начин хората от пограничните села одобряват този факт?

Преди да поемат пътя към бежанският център в Пъстрогор, група афганистанци са познали незаконните пътеки по границата с Турция. Срещу 3000 евро, 24-годишният Ромал споделя, че е трансфериран у нас.

„ Шест дни вървях пешком, с цел да стигна България. Имаме проблеми в Афганистан, там всички се бият “, споделя той.

В село Сладун, което е на метри от турската граница, хората не от през днешния ден посрещат бежанци. Тук правилото е: всяка къща застава, всеки гражданин - граничар.

На 81-годишната Марийка Вълкова обаче срещата с незаконните носи доста боязън. Неканените посетители влизат измежду нощ в дома й преди месец. „ Като чух, че се лопна, сърцето ми почна да блъска. Ослушах се, чука на вратата, пробва да отвори вратата. Особено, като усетих към този момент, че той върви по салона, сърцето ми щеше да се пръсне. Ами в случай че беше влезнал при мене, на тази възраст аз, какво щях да върша “, споделя тя.

За шанс на дамата, бежанците се отхвърлят, само че от този момент, тя не отваря прозорец и държи всяка врата в дома си под ключ. А хората от селото, желаят незабавен ремонт на оградата, която тъкмо в този регион е съборена.

От началото на годината единствено през турско-българската граница са предотвратени 17 592 опита за незаконно прекосяване на чужденци у нас. В региона на граничната вадичка са арестувани 486 противозаконни мигранти.

Само за последните 10 месеца на българо-гръцката граница броят на недопуснатите незаконни мигранти е 9 175. На граница, към този момент минали у нас са арестувани 258 лица. И макар, че от Министерство на вътрешните работи оповестяват, че в пограничните региони са изпратени в допълнение полиция и жандармерия, хора, като Марийка Вълкова, не се усещат предпазени.

„ Не виждаме служители на реда, не виждаме Министерство на вътрешните работи. Къде са тия хора, да ги забележим ние. Нека да не ги забележим. Ама да не идват по къщята. Значи не пазят. Трябва да пазят “, споделя тя.

По данни на Министерство на вътрешните работи в защитата на българската и гръцката граница вземат участие и чиновници с коли, служебни кучета, мобилни камери и мобилни системи за наблюдаване от други страни членки на Европейския съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР