Шефката на БСП Корнелия Нинова вече не е част от

...
Шефката на БСП Корнелия Нинова вече не е част от
Коментари Харесай

Махнаха Нинова като шефка в Социнтерна, БСП губи и членство в ПЕС?

Шефката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент не е част от управлението на Социнтерна, сигнализираха социалисти пред Lupa.bg. Политическия пестник е бил ударен на някогашната вицепремиерка преди няколко дни, на конгреса на организацията в Испания, към този момент ръководена от премиера Педро Санчес. С избора на нов президиум Нинова се е разделила с вицепрезидентския си пост, а България въобще не е показана в новото бюро, за разлика от куп балкански имена отпред. 

По наша информация да чуе, че Корнелия Нинова към този момент е навън персонално в Мадрид отишъл един от любимците й - видинският някогашен народен представител Филип Попов. Говори се, че дейната му интернационална активност в последните месеци не била инцидентна - той към този момент съумял да си издейства от " Позитано " 20 номинация за евроизборите през 2024 година, евентуално на втора позиция... след самата Нинова, както се твърди.



Не е ясно тъкмо за какво Попов е бил пратеникът на Българска социалистическа партия на конгреса на социалистическия интернационал, нито пък в качеството му на какъв, откакто грандиозно се провали на последните предварителни парламентарни избори в региона, причислен му у нас - Видинския.

Според осведомени пък аргументите за изваждането на Корнелия Нинова от управлението на Социнтерна не се коренели само във обстоятелството, че шефката на левицата у нас не приказва западен език, въпреки да е учила интензивно латински в гимназията.

" Свалянето и от високия пост е единствено признак за тежката външнополитическа изолираност, в която се намира Столетницата. Големите проблеми са свързани с политиката на Българска социалистическа партия, което отново значи, че казусът е в самата Нинова, защото тя през последните няколко години реализира задачата си да ръководи партията еднолично ", разясниха пред медията нашите източници. 

Основен проблем на „ линията “ на Нинова в интернационален проект е позицията по Истанбулската спогодба. За множеството социалистически организации по света документът на първо място съставлява изпитание в отбрана правата на дамите, а преекспонираната от нея тематика с „ джендърите “ е извънредно второстепенна. Позицията на водача на Българска социалистическа партия изглеждала дори сексистка и за социалистите от други страни било необяснимо по какъв начин такава позиция се заема от жена.

Атаката на Нинова против Истанбулската спогодба извела на напред във времето и тежките проблеми, които България има с насилието над дами и все по-честите случаи на убийства на дами от техните сътрудници. Въпреки напъните на Движението на дамите социалистки, както парламентарната група на Българска социалистическа партия, по този начин и представителите на социалистите в държавното управление на четворната коалиция на процедура не са създали съвсем нищо като политическа, законодателна и управническа самодейност за битка с този все по-тежък обществен проблем.

Всичко това дискредитирало Българска социалистическа партия в интернационален проект и Социалистическият интернационал давал доста явен дипломатически знак в тази посока, разясняват още осведомени с повода Българска социалистическа партия към този момент да не е показана на високо равнище в организацията. 

По тази, само че и по чисто финансова причина, Столетницата може да се озове и вън от ПЕС след края на ерата " Сергей Станишев " на върха на европейската левица. 

Lupa.bg научи, че партията има съществени просрочия във вноските си и в случай че до момента почтително е внасяла документи и писма за разсрочването на дълга, то не е ясно дали за 2022 година от " Позитано " 20 са съумели да изискат и да получат ново отглагане.

Безспорно обаче новият президент на ПЕС - шведът Стефан Льовен, няма да разреши произволи във връзка с финансовата дисциплинираност на обособените партии-членки в огромното европейско политическо семейство. 

Новото управление на Социнтерна е в състав: 

Президент - Педро Санчес (Испания); 

Генерален секретар - Бенедикта Ласи (Гана); 

Вицепрезиденти от Европа: 

Юнал Чевикьоз (Турция); 

Марсел Чолаку (Румъния); 

Оливиер Фор (Франция); 

Хана Муро (Испания); 

Паулина Лампса (Гърция); 

Пиа Локателли (Италия); 

Катарина Неведалова (Словакия); 

Еди Рама (Албания); 

Антон Рьонхолм (Финладния) и

Жоао Торес (Португалия). 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР