Шампиони, носители на златни и бронзови медали – българският отбор

...
Коментари Харесай

Отборът ни по природни науки спечели световен турнир


Шампиони, носители на златни и бронзови медали – българският тим по естествени науки
(снимка: Нетера)

Български възпитаници станаха безспорни първенци на юбилейния десети Международен шампионат по естествени науки IYNT (International Young Naturalist’s Tournament), който се организира от 21 до 28 август в Тбилиси – Грузия, оповестиха от софтуерната компания Нетера, която поддържа младите гении.

Тази година българските възпитаници направиха най-успешното показване в IYNT. Те завоюваха златен и бронзов орден, а също така златните ни медалисти станаха и безспорни първенци в шампионата. Те се конкурираха с над 100 други участници от над 10 страни. България е първата страна, която печели IYNT в две следващи години. През 2021-а нашите тимове още веднъж се пребориха за успеха.

IYNT e съревнование по естествени науки за възпитаници до 17-годишна възраст. В него те показват своите решения на 17 пробни задания, които покриват всички съществени естествени науки – биология, физика, химия, науките за Земята.
още по темата
Учениците са свободни да употребяват всевъзможни материали и инсталация, помощ от експерти, лаборатории и така нататък Състезанието е отборно, като един екип се състои от шест възпитаници. IYNT протича под формата на научни борби (science fights).

„ Задачата, с която спечелихме финалната борба, бе създадена от двамата ни извънредно надарени участници Александра и Петър. Тя бе отдадена на коничните следи, които оставят плаващите във вода лодки, кораби, патици и други Всеки от нас е следил това събитие, разхождайки се около морето или към някое езеро. Оказа се обаче, че физиката, която го разказва, е доста комплицирана и даже и в сериозните научни публикации, отдадени на това събитие, тя не е разкрита до дъно ”, описа Никола Каравасилев, един от ръководителите на българските първенци.

Затова се постанова Петър и Александра сами да разработят своя доктрина и по-късно да я сравнят с пробните резултати. „ Нашите възпитаници направиха своите измервания въз основата на видеа, снимани от дрон във варненския залив, фрагменти, получени от Гугъл Earth, и видеа, които ние самите заснехме в детски басейн ”, добавя Каравасилев.

Според него, без подозрение може да се каже, че това е едно от най-хубавите, в случай че не и най-хубавото решение на задача, давана на IYNT. Съответствието сред теорията и пробните данни е на процедура цялостно.

„ Нашите възпитаници усъвършенстваха разбирането на явлението и им следва да напишат научна публикация по тематиката. Журито сложи извънредно висока оценка на презентацията, съперникът на процедура нямаше какви слаби страни да откри и закономерно нашият тим завоюва! ”, заключи Никола Каравасилев.

Абсолютни първенци и носители на златните медали са тим „ А ” – Александра Петкова, Мила Гетова, Невена Брейчева, Илия Василев, Рая Шикова и Стоян Добрев. Бронзовите оценки завоюва тим „ Б ” – Христо Христов, Лора Лукманова, Ивайло Къртев, Лора Серафимова, Петър Петров и Мария Методиева. Техни ръководители на шампионата бяха Никола Каравасилев, Нели Иванова, Пламен Иванов и Явор Йорданов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР