Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин обявиха

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин обявиха
Коментари Харесай

Ким прие да премахне важен ядрен обект под погледа на инспектори

Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин оповестиха серия от широкообхватни съглашения след втория ден на договарянията си в Пхенян, които включват заричане от страна на Ким да унищожи главния севернокорейски нуклеарен комплекс, в случай че Съединени американски щати подхващат съответни стъпки, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Освен това беше оповестено, че Корейската народнодемократична република (КНДР) ще одобри интернационалните наблюдаващи, които да наблюдават затварянето на основен обект за експериментиране и изстрелване на ракети и заричане да работят дружно за семейството на Летните Олимпийски игри през 2032 година.

Обявявайки, че са създали значима стъпка към мира на Корейския полуостров, след срещата си тази заран двамата водачи направиха взаимно изказване пред група кореспонденти от двете Кореи. " Ние се споразумяхме да превърнем Корейския полуостров в земя на мира, без нуклеарни оръжия и нуклеарна опасност ", съобщи Ким, застанал един до друг с Мун. " Пътят към нашето бъдеще няма постоянно да бъде равен и може да се надигнем пред провокации и тествания, които не можем да предвидим. Но ние не се притесняваме от насрещни ветрове, тъй като нашата мощ ще нараства, до момента в който преодоляваме всяко тестване, основавайки се на силата на нашата нация ", добави той.

Ким и Мун се усмихнаха и разговаряха, до момента в който се насочваха към залата, където да одобрят окончателната версия на взаимното изказване, в което се споделя, че те ще се борят за Корейски полуостров без нуклеарни оръжия и " за премахването на всички закани на войната ". Те се споразумяха и Ким да посети Южна Корея в близко бъдеще.

С това изказване завърши третата среща на най-високо ниво сред Ким и Мун. АП отбелязва, че двамата корейски водачи са подложени на засилващ се напън от страна на Съединени американски щати да намерят метод за реализиране на прогрес в напъните си да накарат Ким да се откаже едностранно и изцяло от нуклеарния си боеприпас.

Но въпреки че включваше няколко привлекателни оферти, срещата наподобява не реализира огромните стъпки, които чакаха мнозина във Вашингтон - като ангажимент от страна на Пхенян да даде лист на севернокорейските нуклеарни обекти, явен поетапен график или съглашение, което да разреши достъпа на интернационалните инспектори, които да правят оценка напредъка или да откриват нарушавания.

Междувременно обаче Ким и Мун започнаха съответни стъпки за понижаване на напрежението по границата си. Според взаимно изказване, подписано от министрите на защитата, двете Кореи одобряват да открият буферни зони по сухопътната и морската си раница, с цел да понижат военното напрежение и да предотвратят инцидентни конфликти. Освен това те одобриха до септември да изтеглят 11 гранични поста от Демилитаризираната зона и да основат неразрешена за полети зона над военната демаркационна линия, която разделя Корейския полуостров. Забраната ще важи за самолети, безпилотни самолети и хеликоптери.

Двете Кореи одобриха да разоръжат граничното населено място Панминчжон, което управляват взаимно, започвайки с премахването на мините. От региона ще бъдат отстранени и граничните постове, а резултатите ще бъдат проверявани взаимно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР