Северна Корея обяви, че е изстреляла космически сателит в южна

...
Северна Корея обяви, че е изстреляла космически сателит в южна
Коментари Харесай

Фалстарт: Северна Корея изстреля космически сателит, но призна за голяма авария

Северна Корея разгласи, че е изстреляла галактически спътник в южна посока , оповестиха южнокорейските военни, съобщи Ройтерс. Съобщението провокира оповестяване на незабавни сигнали за паника и предизвестия за евакуация в елементи от Южна Корея и Япония.

КНДР беше декларирала по-рано, че ще изстреля първия си боен разследващ спътник сред 31 май и 11 юни , с цел да ускори наблюдението върху действия, осъществявани от Съединени американски щати.
В данните, предоставени на интернационалните управляващи, Северна Корея осведоми, че изстрелването ще насочи ракетата в южна посока и се чака парчета от нея да паднат над Жълто море и в Тихия океан.

Сирените за въздушна паника завиха в южнокорейската столица Сеул към 6:32 сутринта . Тогава градските управляващи издадоха сигнал за предизвестие и приканиха жителите да се приготвят за евентуална евакуация. По-късно беше конкретизирано, че сигналът за предизвестие е изпратен по простъпка. Рано тази заран японското държавно управление издаде изключително предизвестие по националната система за обявяване Джей-алърт (J-Alert) за жителите на част от южната префектура Окинава.  Правителството разпореди жителите да се укрият. По-късно беше обявено, че ракетата няма да доближи до територията на Япония и паниката беше анулирана.

Междувременно КНДР призна за повреда при изстрелването на разследващия спътник, съобщи организация Йонхап. Причините за случая при изстрелването на разследващия сателит на КНДР са проблеми в работата на моторите на ракетата-носител и неустойчивост на горивото. Според днешно известие на държавното радио " Гласът на Корея " тази позиция е поддържана от севернокорейската организация за проучване на космоса.

Ракетата, изстреляна от КНДР не е излизала в открития космос, заяви японският ефирен канал Ен Ейч Кей, базирайки се на японски държавни източници, предадоха международните организации. Тя е изчезнала от радарите по време на полета , част от нея е паднала в морето покрай западния бряг на Корейския полуостров. Военните на Република Корея оповестиха, че ракетата на КНДР може да е избухнала във въздуха.

Вчера заместник-председател на Централната военната комисия на ръководещата Работническа партия на Северна Корея, сподели, че продължаващите взаимни военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея изискват Пхенян да разполага със „ средства, способни да събират информация за военните дейности на съперника в действително време “. Преди днешното изстрелване Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че всяко севернокорейско изстрелване с потребление на технология за балистична ракета би нарушило голям брой  резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. „ Космическите ракети носители (SLV) включват технологии, които са идентични и взаимозаменяеми с тези, употребявани в балистични ракети, в това число междуконтинентални балистични ракети “, сподели представител на Държавния департамент.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР