Сестрите близначки, които родиха чрез секцио в един и същи

...
Сестрите близначки, които родиха чрез секцио в един и същи
Коментари Харесай

Това се казва съдба: Две сестри близначки преносиха бебетата си със седмица и в крайна сметка родиха в един и същи ден

Сестрите близначки, които родиха посредством секцио в един и същи ден в Русе, се възвръщат добре и чакат да бъдат изписани. 19-годишните Йоана и Ивета от Русе станаха майки на 18 декември, а дъщеричките им проплакаха една след друга – едното момиченце в 12,45 часа, а другото – в 14,05 часа, в Акушеро-гинекологичния комплекс на УМБАЛ „ Канев “. „ Това е орис. Не сме възнамерявали да забременяваме едновременно, беше ненадейно и за нас, когато разбрахме, че и двете ще ставаме майки. Все отново си мислехме, че едната ще роди по-рано от другата “, споделя Ивета.

Но не се случило тъкмо по този начин. И двете сестри преносвали бебетата си със седем дни, и при двете нямало условия за раждане по естествен път. Лекарите пробвали да провокират естествено раждане, само че и това не помогнало.
„ Тогава се взе решение за оперативна интервенция. Секциото не направихме по едно и също време, тъй като не се търси някаква сензация. Ако беше за сензацията, бебетата можеха да се родят в една и съща минута, само че в медицината би трябвало да си има граници “, сподели началникът на АГ-комплекса доцент доктор Георги Хубчев, който е направил двете интервенции. В медицинския екип са взели участие общо 9 души.

И по този начин Йоана станала майка на Пресияна, а Ивета – на Моника, в един и същи ден, и това е първият сходен случай у нас. Дъщеричките им са с манекенски ограничения – едното момиченце тежи 3600 грама и е високо 50 см, а другото – 2750 грама и 49 см. Близките на сестрите били доста щастливи, а единият от бащите дори се разплакал при радостната вест.
След преценка на русенските неонатолози едното от бебетата е превозено до столицата за наблюдаване, защото имало подозрение за присъщ сърдечен недостатък. Доц. доктор Хубчев успокои, че от дълго време сърдечните проблеми при бебетата не са някаква присъда.

„ Ще има опит за консервативно проследване и след време ще се реши дали ще се наложи оперативна намеса “, изясни той.

Освен че ще имат доста грижи около дъщеричките си, Ивета и Йоана имат и още един ангажимент – да завършат образованието си в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Русе, където са в независима форма на образование. Но отсреща са бабите и бащите, които ще оказват помощ.

Инфо: Монитор

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР