Трите членки на Управителния съвет на Национален фонд 13 века

...
Трите членки на Управителния съвет на Национален фонд 13 века
Коментари Харесай

„13 века България“ се посипа с пепел

Трите членки на Управителния съвет на Национален фонд „ 13 века България “, нито една от тях обвързвана професионално с литературата, а една от тях – изобщо и с културата, излязоха със мнение по отношение на абсурда с състезанието „ Роман на годината “.

Членовете на УС на „ 13 века България “ са Татяна Дончева, Бисера Йосифова и Копринка Червенкова.

Ето какво пишат те, откакто в петък оповестиха, че романът на Елена Алексиева „ Вулкан “ печели тазгодишната премия, а след това издаващата в ИК „ Сиела “ книжките си Веселина Седларска, редактор на ромата „ Рана “ на шефа на „ Сиела “ Захари Карабашлиев, напипа спор на ползи при един от членовете на журито – Борис Минков, който е редактор на наградената книга на Алексиева.

Междувременно Елена Алексиева се отхвърли от наградата и върна през днешния ден премията в Министерство на културата.

Б. Минков пък обширно се изясни в „ Площад Славейков “ за „ виновността си “.

Председателят на журито проф. Милена Кирова пък показа, че изобщо нямало кой знае какво достижение измежду постъпилите ръкописи.

Ето и цялото изказване на НФ „ 13 века България “:

Във връзка с появилите се в медийното пространство изявления, отнасящи се до Националната литературна премия за български разказ на годината „ 13 века България “ 2024, Ръководството на Националния дарителски фонд „ 13 века България “ прави следните разяснения:

Поводът за зародилата дискусия е спечелилият първо място разказ „ Вулкан “ на  Елена Алексиева и фактът, че един от членовете на журито, се оказва и редактор на романа. В тази връзка към Фонда се насочва и укор, че журито е защитавано в загадка до деня на връчването на премията.

Хронологично и процедурно  фактите са следните:

Националната литературна премия за български разказ на годината „ 13 века България “ се присъжда годишно от 2011, като задачата е да подкрепя, подтиква и разпространява актуалната българска романистика.

Съгласно Статутът на премията, който е обществено разгласен на уеб страницата на Фонда и всеки, който желае може да се запознае с него, премията се връчва от жури, в чийто състав влизат писатели, литературни критици, публицисти и други изтъкнати дейци в региона на литературата. Съставът на журито се избира от Управителния съвет на Фонда.

За да бъде обезпечено нужното високо равнище на професионална подготовка на участващите в журито и за реализиране на безпристрастност и бистрота на избора му, насочваме писмени запитвания, по отношение на оферти за състав на жури, до: Българска академия на науките, НБ „ Св. св. Кирил и Методий “, Съюз на българските писатели, СУ „ Св. Климент Охридски “, Национален книжовен музей, Национален център за книгата, ЛК „ Перото “ – НДК, Център ПЕН-КЛУБ и Сдружение на българските писатели.

На база постъпилите оферти, Управителният съвет на НДФ „ 13 века България “, през месец януари 2024, е определил състава на тазгодишното жури. На 8 януари 2024 на уеб страницата на НДФ „ 13 века България “ е оповестена обявата за състезанието. Изпратена е информация и до редица български издателства. До посочения краен период – 12.02.2024 година, са получени 28 романа, които са предоставени на журито.

Членовете на журито подписват цивилен контракти, в които са посочени техните отговорности, а точно: всеки от тях да съблюдава Статута на премията, според който членовете на журито подписват декларация за спор на ползи – „ …1. Задължавам се да вземам участие в съвещанията на Журито и да гласоподавам единствено по вътрешно убеждение, като известявам Журито за всеки зародил спор на ползи, в хода на работата ми, като в този случай се възпирам от практикуване право на глас във връзка с съответния роман/автор; 2. Че няма лице от участниците, поради което да е разполагаем спор на интереси… “.

С тази декларация всеки се задължава да уведоми останалите членове на журито за зародил спор на ползи, в хода на работата му, като следователно се въздържа от практикуване право на глас, във връзка с съответния автор/роман. В този смисъл спор на ползи допуска съществуването на допустима полза от веществен и невеществен характер  от физически и юридически лица, с които съответния член се намира и биха могли да породят подозрения във връзка с неговата безпристрастност.

Доц. доктор Борис Минков, който е един от членовете на журито и редактор на романа „ Вулкан “, както и останалите членове, са подписали такава декларация и носят отговорност за своите дейности. Видно от стенограмата от първото съвещание на журито, една от номинациите на всички членове е и романът „ Вулкан “. В нарушаване на разпоредбите, доцент Минков не е уведомил журито за своите обвързаности, в качеството му на редактор на романа. При определянето на романа победител, също е упражнил правото си на глас, което опонира на условията. Отговорността е и на останалите членове, в това число и на Председателя на журито, защото  в титулната страница и в издателското каре на книгата е изписано името на господин Минков, като редактор, за което никой не е алармирал.

Съгласно Статута на премията, следва да се означи, че НДФ „ 13 века България “, като уредник на състезанието, няма обвързване авансово да оповестява имената на членовете на журито. Това се прави предвид на събитието да се предотврати вмешателство и оказване на напън върху тях, което се е случвало в предишни години.

Ръководството на НДФ „ 13 века България “ изрича своето страдание от случилото се, сервира опрощение към създателя на отличения разказ, към създателите на номинираните романи, както и на всички писатели, взели участие в състезанието. Управителният  съвет на Фонда следва да вземе решение по какъв начин ще действа по проблема, за което ще бъдете осведомени в допълнение.

НДФ „ 13 века България “ ще предприеме всички законови дейности, с които да отбрани пред обществото своя престиж, положителното си име и престижа на Националната литературна премия за български разказ на годината „ 13 века България “.

13 май 2024

Екипът на НДФ „ 13 века България “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР