Септември 1862: стартира производството на първите шевни машини 1868: Адам Опел

...
Септември 1862: стартира производството на първите шевни машини
1868: Адам Опел
Коментари Харесай

Адам Опел основава своята компания Opel преди 160 години

Септември 1862: започва производството на първите шевни машини
1868: Адам Опел се дами за брачната половинка си Софи и построява първата нова фабрика
1886: Произведен е първият велосипед в завода в Рюселсхайм
1899: Opel стартира да създава коли
2022: развиване на електрическата подвижност

Opel чества доста специфична годишнина този месец. Преди 160 години Адам Опел основава своята компания в Рюселсхайм. Така той поставя основите на марка наложила се в голям брой страни и в разнообразни браншове. Стартирайки с производството на шевни машини през 1862 година, след това Opel става най-големият производител на колела в света, достигайки до интернационално приетата автомобилна марка. Стремежът на марката през цялото време на основаването си е софтуерните нововъведения да бъдат налични за всеки. Това е годно и водещо за компанията и до през днешния ден. Последните години Opel е напълно зает с електрификацията и предлага на клиентите необятна гама от модели с разнообразни разновидности на електрифицирано задвижване.

Компанията Opel е учредена през 1862 година: Началото в никакъв случай не е елементарно

Като максимален наследник на майстора ключар Филип Вилхелм Опел, пътят на Адам е съдбоносен – той би трябвало да поеме и продължи бизнеса на татко си. Но Адам има други проекти свързани с огромната му фантазия, която е пътешестване до Париж. След престой в Лиеж, Брюксел и Лондон, той най-сетне стига до жадуваната дестинация, където взима значимото решение да влезе в бизнеса с шевни машини. В края на август 1862 година 25-годишният юноша се завръща в родния си град Рюселсхайм и основава лична работилница в къщата на родителите си, макар съпротивата на татко му, който няма никакъв интерес към шевните машини. След престоя му в космополитните европейски градове, завръщането в родното му място е обвързвано с огромна смяна за младия калфа. Но точно тук, в тогавашното село Рюселсхайм с неговите 2 000 поданици, Адам поставя основите на световната компания Opel.

Сглобяването на първата шевна машина лишава месеци. Майсторът шивач Хюмел от Рюселсхайм я купува и я поддържа в употреба в продължение на 40 години. Още тогава мотото на компанията е „ Opel, надеждният “. През 1863 година Адам Опел основава първото си лично индустриално оборудване вид поточна линия в изоставения краварник на чичо си. От Париж се доставят стомана, совалки, игли и цели шевни машини за препродажба. По-късно пуска рекламна публикация и Адам наема първият си чиновник. Opel освен основава шевни машини, само че и търгува сполучливо с тях.

През идващите години бизнесът с шевни машини процъфтява и производството на Опел се развива. През 1868 година той построява нова фабрика на два етажа включваща индустриална зала, парна машина и прилежаща жилищна и административна постройка. По това време в младата компания работят 40 индивида. През същата година той се дами за брачната половинка си Софи, която освен се грижи за семейството, само че и за счетоводството на компанията, като по този метод внася глътка пресен въздух във компанията. Производството нараства бързо, Opel се преценява с самостоятелните стремежи на клиентите си и проектира специфични шевни машини за характерни условия и потребности. През 1886 година 18 000 машини напущат завода. Компанията става един от най-големите производители на шевни машини в Германия и стартира да изнася продукция в други страни в Европа.

1887 година: От шевни машини до колела

Индустриализацията предлага на фамилията на Опел спомагателни бизнес благоприятни условия през 80-те години. По време на пътешестване до Париж през 1884 година Адам Опел се среща с пени-фартинга (във френската столица велосипедите към този момент са всекидневно средство за транспорт). Предприемачът взема решение да закупи един, като месеци по-късно първият модел велосипед създаден от него напуща фабриката в Рюселсхайм. Това се случва 1886 година През есента на 1887 година илюстрирана ценова листа дава формалното начало на производството им и бележи нов забележителен интервал в историята на компанията.

Както при шевните машини, Опел бързо включва съвременни технологии в разработките на своите колела. През 1888 година пени-фартингът, който бележи началото на производството на колела в Рюселсхайм, е сменен от модерния модел с дребни колела. До 1890 година са продадени 2 200 двуколесни транспортни средства. Петимата синове на Адам и Софи са най-хубавите посланици на личната си идея с над 550 победи в надпревари с колела. През 20-те години Opel става най-големият производител на колела в света; 15 000 търговци продават велосипедите от Рюселсхайм. След въвеждането на поточно произвеждане през 1923 година в завода на всеки седем секунди един велосипед напуща индустриалната линия.

1899 година: Opel стартира изработването на коли

Решителната стъпка в историята на компанията се случва след гибелта на Адам Опел през 1895 година, когато петимата му синове започват производството на коли през 1899 година Opel е един от пионерите в тази промишленост и един от най-богатите на обичаи автомобилни производители в света. На 21 януари 1899 година Opel придобива “Anhaltische Motorwagenfabrik ” от Фридрих Луцман от Десау. През същата година производството на коли в завода в Рюселсхайм стартира с модел Opel „ Patent-Motorwagen System Lutzmann “. През 1906 година е създадено 1000-то транспортно средство. Окончателният пробив идва през идната година, когато автомобилният производител от Рюселсхайм е определен за снабдител на императорския двор. Въпреки това, Opel се ангажира с демократизирането на автомобила, правейки го наличен за хората, с дребния модел 4/8 к.с. „ Doktorwagen “ през 1909 година

През идващите десетилетия Opel се трансформира във водещ авто производител гарантиращ издръжливост и качество. Комфортът, сигурността и най-новите технологии постоянно са били приоритет за марката. В този развой Opel непрестанно се развива, без да губи връзка с основополагащата си философия – да направи подвижността налична за всички. Преди 160 години Адам Опел зарадва клиентите си с първите профилирани шевни машини. По сходен метод през днешния ден Opel предлага на пазара съвременна, насочена към бъдещето подвижност. Марката предлага електрифицирани транспортни средства гарантиращи работа без обособяване на нездравословни излъчвания в атмосферата. Бестселъри като Opel Corsa и Mokka и LCV-триото Combo, Vivaro и Movano са електрически, новите модели Opel Grandland и Opel Astra са Plug-in хибриди. Портфолиото от електрически системи за задвижване се добавя от Opel Vivaro-e HYDROGEN. Любопитен модел за младите водачи на 15 и повече години е електрическата двуместна четириколка Opel Rocks-e, която към момента не се предлага в България.

Историята на Opel може да се прегледа във

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР