Сензорен биберон-залъгалка може да предупреждава за обезводняване при бебетата (снимка:

...
Коментари Харесай

Смарт-биберони следят здравето на бебетата


Сензорен биберон-залъгалка може да предизвестява за обезводняване при бебетата (снимка: CC0 Public Domain)

Понастоящем, с цел да се ревизират електролитните равнища при новородените бебета, се вземат кръвни проби – два пъти дневно. Скоро обаче тази процедура може да бъде сменена от смарт-биберони, които по неинвазивен път да събират същите данни.

Мониторингът на електролитите при новородени е доста значим, защото ниските равнища демонстрират, че бебето се дехидратира – това е изключително постоянно срещан проблем при прибързано родените бебета. Но тези електролити участват както в кръвния поток, по този начин и в слюнката – и това може да се употребява.

Имайки поради този факт, екип от Вашингтонския държавен университет, управителен от проф. Джонг-Хун Ким е създал пробната нова „ залъгалка “. Тя е направена от общоприет биберон, какъвто може да се купи от детските магазини, само че вътре са добавени някои електронни съставни елементи.

Докато бебето се залъгва с биберона, устройството изтегля малко количество слюнка от устата на детето. Слюнката минава през серия от интегрирани микрофлуидни канали – не е нужен механизъм за изпомпване. Сензорите в тези канали откриват и мерят концентрациите на натриеви и калиеви йони в слюнката. Данни се предават посредством Bluetooth към мобилното устройство на родителя или бавачката, където се демонстрират на екрана на надлежно приложение.

Биберонът е тестван с бебета в отделението за интензивно лекуване на новородени в болница. Изпитанието демонстрира, че показанията за електролита, регистрирани от устройството, са в сходство с тези, получени посредством обичайното взимане на кръвни проби. Нещо повече, залъгалката дава тези данни непрестанно, стига да е в устата на бебето.

„ Обикновено в болнична среда се взема кръв от бебето два пъти дневно, тъй че има данни единствено за два съответни момента “, споделя проф. Ким. „ Това устройство е неинвазивен метод за обезпечаване на мониторинг в действително време на концентрацията на електролита при бебета. “

В момента учените работят върху това да създадат устройството по-евтино и рециклируемо, а и възнамеряват да проведат по-мащабни тествания. Документ за тяхното проучване неотдавна беше оповестен в списанието Biosensors and Bioelectronics. Малко по-рано различен екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего създаде сходен биберон, който е в положение да мери концентрациите на глюкоза в слюнката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР