Семинар за ненасилствената съпротива в Газа В протестен палатков лагер

...
Семинар за ненасилствената съпротива в Газа В протестен палатков лагер
Коментари Харесай

Хамас възприема тактика на ненасилие - за опортюнизъм ли става дума или за промяна


Семинар за ненасилствената опозиция в Газа

В протестен палатков лагер покрай границата на Газа с Израел преподавател отговаряше на въпроси на деятели по отношение на концепцията за ненасилствени митинги.

Те питаха какво е разрешено и изброяваха разнообразни дейности. Да се хвърлят камъни и да се провеждат манифестации е позволено, сподели той. Да се хвърлят коктейли " Молотов " - " може би ", а да се употребяват ножове - изрично " не ".

Подобни семинари - провеждани измежду ежеседмичните всеобщи протестни шествия на границата през последния месец - са следващият симптом, че радикалната формация Хамас търси нова тактичност за спиране на омаломощаващата обсада на Газа. След като през 2007 година Хамас завладя линията, Израел и Египет затвориха границите си с нея. Израел блокира морското и въздушното пространство, заради което за групировката става все по-трудно да ръководи.

Идеята за митингите по границата беше дадена преди няколко месеца от локални палестински деятели и по-късно замисълът за ненасилствените акции бързо беше прегърнат и от Хамас. Ислямистката формация ръководеше организирането им и гледаше да лимитира митингите по този начин, че нейните въоръжени бойци да бъдат държани надалеч и да остават отвън полезрението.

Хамас изрази поддръжка, сподели лекторът на семинара Исам Хамад, който показва себе си като самостоятелен и началник на компания за медицински доставки. " Те (Хамас) предизвикват младежите да вземат участие. "

Всякакво ненасилие ще се схване като мощно неочакван завой на придвижването Хамас, което през годините нападаше израелците със самоубийствени атентати, огнестрелни оръжия и ракети. От повече от десетилетие групировката упражнява компактен надзор над Газа, потъпквайки инакомислието.

Масовите митинги са единственият коз, с който групировката е останала, споделиха трима висши представители на Хамас, поискали анонимност.

Те обявиха, че придвижването изключва останалите разновидности - които са или да се разоръжи, или да влезе в следващата погранична война с Израел. При последната през 2014 година Газа (крайбрежна линия с 2-милионно население и повърхност от 365 кв. км) беше унищожена.

Басем Наим, различен върховен представител на Хамас, счита, че новата тактичност е привлякла международното внимание към злочестините на Газа. Ивицата страда от непосилен дефицит на електрическа енергия и безработица от две трети измежду младите мъже.

" Инерцията от шествията се ускорява и ще се резервира ", сподели той. " Хората повече не могат да понасят обсадата и няма да спрат, до момента в който не бъде прекъсната. "

Всеки петък хиляди хора се събират в пет палаткови лагера край границата. По-малки групи хвърлят камъни и горят гуми покрай граничната ограда.

Откакто митингите започнаха в края на март, 35 палестинци бяха убити, а над 1500 бяха ранени при пукотевица на израелски бойци на границата. Правозащитни организации обявиха, че заповедите да се стреля са противозаконни, тъй като разрешават на военните да употребяват евентуално смъртоносни оръжия против невъоръжени протестиращи.

Израел отстоява позицията, че брани суверенната си граница, включително и близките селища, както и че бойците вземат под прицел само провокатори. Израел упреква Хамас, че употребява митингите като прикритие за разваляне на граничната ограда и подготовка за навлизане на израелска територия и осъществяване на набези там. Сред израелците има съществени опасения от вероятен всеобщ пробив на оградата, при който поданици на Газа, измежду тях и екстремисти, да се стекат всеобщо през границата и да се стигне до безпорядък.

Въпреки всичко Европейски Съюз прикани Израел да спре потреблението на смъртоносна мощ против невъоръжени протестиращи. Високопоставен делегат на Организация на обединените нации за района дефинира застрелването от израелска страна на 14-годишно момче от Газа предходната седмица като " възмутително ".

Хамас поддържаше напрежението върху Израел, най-малкото посредством отправяните послания за ненасилие. Например, водачът на групировката Исмаил Хания неотдавна произнесе тирада на фона на плакати с ликовете на икони като Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг.

Висшето управление на Хамас съобщи, че придвижването се е поучило от грешките си, като да вземем за пример тази да противодейства на могъщата израелска войска със самоделни ракети. Представителите му оповестиха, че Хамас предлага на Израел безсрочно помирение в подмяна на това блокадата да бъде вдигната.

Хамас споделя, че желае да резервира оръжията си за отбранителни цели - изказване, посрещано с съмнение заради програмата на групировката за създаване на тунели. През последните години придвижването строеше тунели от Газа към израелската територия за осъществяване на набези, преди Израел да стартира да ги унищожава.

Както еврейската страна, по този начин и основният съперник на Хамас във вътрешнопалестински проект, ръководещият на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас, гледат скептично на новата тактичност на групировката заради отхвърли й да се разоръжи.

" Хамас сменя тактиката, само че не и природата и тактиката си ", сподели палестинският анализатор Абдел Маджед Суейлем.

Пред египетски медиатори Абас беше декларирал, че ще отиде още веднъж в Газа само в случай че Хамас съобщи всичките си властови пълномощия, в това число контрола над оръжието си.

Движението изтласка силите на Абас от линията единствено година откакто завоюва палестинските парламентарни избори през 2006 година.

Организаторите на митингите споделят, че с изключение на да бъде реализиран завършек на блокадата, шествията имат за цел и да окажат напън за " право на завръщане " в Израел на бежанците и техните потомци.

По време на войната към основаването на Израел през 1948 година стотици хиляди палестинци бягат или са прогонени от домовете си. Организаторите на шествията виждат в датата 15 май (годишнината от основаването на Израел) извънредно значим ден за прояви.

Част от управлението на Хамас прикани за всеобщо навлизане през границата на този ден, до момента в който други са по-сдържани. " Ще се завърнем в Палестина ", сподели пред кореспонденти Исмаил Хания, без обаче да навлиза в конкретика.

При всички случаи Хамас се изправя пред мъчно решение преди 15 май.

Ако не се стигне до разновидността с всеобщ пробив на границата, набраната инерция може да се загуби.

Израел предизвести, че при подобен процес може да се стигне до доста жертви. Ако оградата бъде преодоляна от големи тълпи хора, израелските управляващи може да се окажат с по-силни доводи за потреблението на смъртоносна мощ.

От друга страна управлението на Хамас още веднъж ще бъде упрекнато, че цинично употребява цивилното население на Газа - изключително в случай че висшето управление не е на предната линия, а там се окажат обезверени млади мъже, втурващи се към заплахата. При висок брой на жертвите има и риск да бъде провокирана нова война.

Хамад, който почнал да организира семинарите по ненасилие преди седмица, предложи определение за това какво значи " ненасилие ", което обаче се оспорва от израелските управляващи. Техните военни преглеждат хвърлянето на камъни и горенето на гуми като " терористични актове ".

Но то е нещо ново за Газа, където младежите са отраснали с войнствената реторика на Хамас и са претърпели три войни, в това число масирани израелски въздушни удари.

Участникът в шествията Юсеф Кишауи, 27-годишен, сподели, че е израснал с мисълта, че силата е единственият език, от който Израел схваща, само че в този момент осъзнавал, че това единствено вреди на палестинците.

" Сега научаваме за нови способи и мирни средства, които са по-ефективни ", съобщи той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР