Парламентът на Виетнам избра министъра на полицията То Лам за

...
Парламентът на Виетнам избра министъра на полицията То Лам за
Коментари Харесай

Виетнам назначи министъра на полицията за президент

Парламентът на Виетнам избра министъра на полицията То Лам за президент на страната, оповестява " Ройтерс ".

Този ход анализаторите преглеждат като " стъпка " за Лам след това да кандидатства за позицията на водач на ръководещата Комунистическа партия - най-високата служба в страната.

Изборът на Лам пристигна след вчерашното назначение на нов ръководител на Националното заседание на Виетнам - някогашния заместител Тран Танх Ман. Това евентуално ще постави краткотраен завършек на двумесечната остра политическа турбуленция, при която поради неуточнени нарушавания напуснаха трима от петимата основни водачи на Виетнам.

В сходство с процедурите в строго следената еднопартийна страна, законодателите единомислещо утвърдиха резолюция за избора на Лам след скрито гласоподаване за него - единствения претендент за поста. Това се случи след номинацията му от Комунистическата партия предходната седмица.

Като началник на Министерството на публичната сигурност 66-годишният Лам беше основна фигура в огромна акция против корупцията , имаща за цел да изкорени всеобщата корупция, само че и се преглежда от критиците като инструмент за премахване на съперниците по време на политически битки.

Това подкопава привлекателността на страната измежду задграничните вложители, които през последните месеци понижиха притежаваните от тях скъпи бумаги. Освен това сковава обществената администрация с милиарди долари задгранична помощ и неизразходвани обществени средства.

След избирането си Лам съобщи пред депутатите, че " уверено и настойчиво ще продължи битката против корупцията ".

Президентът на страната има значително церемониална роля, само че е една от четирите висши политически позиции в страната, така наречен " четири стълба ". Останалите са ръководител на партията, министър председател и ръководител на Народното събрание.
 Президентът на Виетнам подаде оставка след една година на работа
Президентът на Виетнам подаде оставка след една година на работа

Отстраняването на Туонг може да докара до в допълнение закъснение на политическите и административните решения

Очаква се политическите битки краткотрайно да отслабнат след избирането на Лам , уточни Карл Тайер, почетен професор и специалист по въпросите на Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера.

Решаващата борба обаче продължава, защото третият петгодишен мандат на застаряващия партиен водач Нгуен Фу Тронг завършва през 2026 година - или по-рано, в случай че той се отдръпна преди приключването на мандата му.

" То Лам би могъл да употребява позицията си на един от " четирите стълба " като трамплин, с цел да стане общоприет секретар ", предвижда Тейър, имайки поради длъжността ръководител на партията.

" С издигането му като президент излиза наяве, че има повече упоритости за То Лам от пенсиониране ", означи Флориан Фейерабенд, представител във Виетнам на немската фондация " Конрад Аденауер ". По негови думи тази позиция може да бъде " стартова площадка " за спечелването на поста началник на партията.

Докато тази решаваща позиция не бъде заета, Фейерабенд чака продължение на вътрешните битки, които той дефинира като " метода на деяние на системата ".

Очаква се по-късно през днешния ден Народното събрание да гласоподава за освобождението на Лам от поста му на полицейски министър - ход, който в началото не беше в неговия дневен ред. Все още не е ясно кой ще заеме министерския пост.
 Парламентът на Виетнам утвърди оставката на президента
Парламентът на Виетнам утвърди оставката на президента

Вицепрезидентът Во Тхи Ан Ксюан ще поеме ролята на президент за повторно в границите на малко повече от година

Възходът на Лам обаче не мина без несъгласия.

През 2021 година популярният готвач Нусрет Гьокче, прочут като " Солт Бае ", качи видеоклип, на който храни Лам със златна пържола в ресторанта си в Лондон, до момента в който Виетнам беше под карантина поради COVID-19. Видеото събра доста гледания, преди турският готвач да го отстрани.

Лам беше отпред на Министерството на публичната сигурност, когато през 2017 година службите за сигурност на Виетнам направиха изключителна екстрадиция на виетнамски предприемач от Германия през Словакия. Случаят раздруса връзките и с двете страни.

Докладът на Държавния департамент на Съединени американски щати за правата на индивида във Виетнам през 2023 година предизвестява за обилни нарушавания от страна на силите за сигурност и се базира на " достоверни данни, че членове на силите за сигурност са направили голям брой злоупотреби ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР