Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и

...
Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и
Коментари Харесай

По повод 24 май: Румен Радев на визита във Ватикана

П резидентът Румен Радев ще бъде на посещаване във Ватикана и Италианската република през днешния ден и на следващия ден , заяви прессекретариатът на президента. Държавният глава ще управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

Днес президентът ще взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO), както и в представянето на изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “ в Папския Латерански университет в италианската столица.
 
На 23 май президентът и българската делегация ще бъдат признати на визита от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е планувана и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.
 
По-късно в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, президентът ще участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост, осведоми прессекретариатът.
 
В рамките на визитата се планува президентът Румен Радев да отдаде респект пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.
 
В българската делегация за визитата в Рим и Ватикана са представители на Българската православна черква, на Католическото изповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Всяка година публична българска делегация посещава Италия и Ватикана за обичайните тържества във връзка 24 май, сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. На обичайна визита при главата на Римокатолическата черква се отбелязва ролята на България за съхраняването и развиването на делото на светите братя Кирил и Методий, оповестени на 31 декември 1980 година от Светия трон за съпокровители на Европа дружно със св. Бенедикт Нурсийски. 

Първото честване на 24 май от българска делегация с поклонение при гроба на св. Константин Кирил Философ в базиликата „ Сан Клементе “ в Рим и визита при папата във Ватикана е през 1968 година по време на понтификата на папа Павел VI (1963-1978). Новата политика на Светия трон по отношение на православните църкви, дефинирана на Втория ватикански събор (11 октомври 1962-8 декември 1965) вършат допустимо да се сложи начало на традицията българска делегация да посещава Ватикана на 24 май.

До 1976 година поднасянето на венци на гроба на св. Кирил в базиликата „ Сан Клементе “ е възлагано на сътрудници на българското посолство. От 1977 година потеглят специфични делегации - първата е отпред с езиковеда акад. Владимир Георгиев, следват все имена на учени - от Петър Динеков и Георги Близнаков до Николай Тодоров и Благовест Сендов. От 1990 година делегациите се водят от министри и политици, като равнището от ден на ден се издига - през 1997 година там е вицепрезидентът на България Тодор Кавалджиев. 

От 2003 година представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят веднъж от президента, веднъж от министър-председателя, веднъж от ръководителя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 година Посещението на президента Румен Радев е отсрочено заради обстановката в Италия, подбудена от COVID-19.

Припомняме и тази изложба:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР