Семейство Шуинар е прехвърлило безвъзмездно всички акции на специално създадени

...
Семейство Шуинар е прехвърлило безвъзмездно всички акции на специално създадени
Коментари Харесай

"Земята вече е единственият ни акционер": Собственикът на култовата Patagonia дари компанията в името на природата

Семейство Шуинар е трансферирало безплатно всички акции на особено основани концерн и неправителствена организация, които ще подсигуряват, че Patagonia раздава облагите си за отбрана на природата. За прехвърлянето фамилията ще заплати милиони долари налози С необичайния си ход Ивон Шуинар дава невиждан образец за всички милиардери и корпорации, които претендират да вършат етичен и еколигичен бизнес
" Земята е към този момент нашият единствен акционер ". Така известният с непоколебимите си вкопринципи и доза екстравагантност притежател на паметната американска компания Patagonia сервира вест, с която втрещи бизнес света. 83-годишният Ивон Шуинар подарява компанията за outdoor дрехи, чиято оценка е към 3 млрд $, в името на битката с климатичните промени и отбраната на природата. Лейбълът, учреден преди близо 50 години от катерача Шуинар, постоянно е бил отдаден от на виновното произвеждане на дрехи. Оттук насетне обаче той ще се ръководи от особено основани за задачата концерн и неправителствена организация. Тяхната цел е да запазят независимостта на компанията и да подсигуряват, че всички нейни облаги - към 100 милиона $ годишно - се употребяват за битка с изменението на климата и отбрана на дивите земи по целия свят.

С необичайния си ход Шуинар дава невиждан образец за всички милиардери и корпорации, чиято изразителност в последно време е ориентирана към отбраната на планетата и превръщането на света в по-добро място, само че по-често е засенчена от приноса им към същите проблеми, които настояват, че желаят да решат, отбелязва The New York Times, който пръв заяви новината в четвъртък.

Отказът на Ивон Шуинар от фамилното благосъстояние е в цялостно сходство с дългогодишната му посветеност на околната среда и честото му неуважение към общоприетите правила в бизнес света. " Надяваме се, че този ход ще повлияе на нова форма на капитализъм, която няма да приключи с малко богати хора и куп небогати хора ", споделя той в извънредно изявление. " Ще дадем оптималната сума пари на хора, които интензивно работят за спасяването на тази планета ", прибавя той.
Реклама Необичайно решение
Patagonia ще продължи да работи като частна корпорация с облага. Компанията е основана във Вентура, Калифорния и продава обувки и облекло за интензивности навън като якета, полари, шапки, а също и ски облекло на стойност 1.5 милиарда $ за тази година. Семейство Шуинар през август е трансферирало безплатно всички свои акции с право на глас на компанията, еквивалентни на 2% от общите акции, в новосъздаденото сдружение Patagonia Purpose Trust. Тръстът, чиято работа ще бъде следен от членове на фамилията и техните най-близки съветници, има за цел да подсигурява, че Patagonia извършва уговорката си да ръководи обществено виновен бизнес и да раздава облагите си за отбрана на природата. Семейството ще заплати и към 17.5 милиона $ налози за дарението на тези акции.

То подарява и останалите 98% елементарни акции на Patagonia на новосъздадената организация с нестопанска цел, наречена Holdfast Collective. Тя ще е адресат на всички облаги на компанията и ще би трябвало да употребява средствата за битка с изменението на климата. Тъй като Holdfast Collective е от вида организации, които могат да вършат и неограничени политически дарения, Шуинар не получават данъчни облекчения и за това подаяние. " Цената бе забележителна, само че това е цена, която те са подготвени да поемат, с цел да подсигуряват, че тази компания остава вярна на правилата си ", споделя Дан Мозли, сътрудник в банката BDT & Co., която работи със свръхбогати персони, в това число Уорън Бъфет, и които са помогнали на Patagonia да построи новата конструкция.

Жестът на Ивон Шуинар е съвсем невиждан. Сред доста дребното други образци е този на промишения могул Баре Сейд, републикански донор, който подари компанията си Tripp Lite за дела на консерваторите. Но методът му бе друг - той подари компанията си за електроника на стойност 1,6 милиарда $ на организация с нестопанска цел, като по този начин спести големи суми от налози. А измежду финансираните консервативни дела бяха и старания за прекъсване на дейности против изменението на климата. т.е. тъкмо противоположното на това, което прави Шуинар в този момент.
Ивон Шуинар и компанията му за природата
" Никога не съм желал да бъда предприемач ", сподели в изказване създателят на Patagonia, който е катерач. " Не знаех какво да върша с компанията, тъй като в никакъв случай не съм желал компания. Не желаех да бъда предприемач. Сега мога да умра на следващия ден и компанията ще продължи да прави верните неща през идващите 50 години, а аз не би трябвало да съм в близост ".
Реклама
Той споделя, че е почнал като майстор, като е правел екипировка за катерене за своите другари и себе си. " След това започнах да се занимавам с облекло. Когато започнахме да ставаме очевидци на степента на световното стопляне и екологичното заличаване, както и нашия личен принос за тях, Patagonia се ангажира да промени метода, по който прави бизнес. Ако можехме да вършим верните нещо, до момента в който изкарваме задоволително, с цел да плащаме сметките, бихме могли да повлияем на клиентите и други бизнеси и може би да променим системата по пътя ", сподели 83-годишният Шуинар в изказване от вкъщи си.

Шуинар постоянно е бил непретенциозен човек, който даже през днешния ден носи остарели облекла, кара очукано Субару, има две скромни къщи във Вентура и Джаксън, не има компютър или мобилен телефон. Той стартира да прави ръчно ковано железно съоръжение за планинско катерене Chouinard Equipment през 1957 година, а първият магазин за outdoor облекла и съоръжение на Patagonia е открит през 1973 година във Вентура, Калифорния, покрай ковачницата му. В допълнение към облеклата те оферират и други артикули като спортно съоръжение, раници, спални чували и други Има и градска гама артикули. През 2012 година компанията добави и храна към линията си от оферти под марката Patagonia Provisions.

Компанията постоянно е отразявала идеалистичните цели на Ивон Шуинар и брачната половинка му. Patagonia е ранен правоприемник на всевъзможни нови виновни трендове за чиновниците и природата - от потреблението на органически памук през организацията на детски градини за деца на чиновници до фамозното разубеждаване на потребителите да купуват нейните артикули с реклама по време на Черния петък в The New York Times, която гласеше: " Не купувайте това яке ".
Шуинар постоянно е бил непретенциозен човек, който даже през днешния ден носи остарели облекла, кара очукано Субару, има две скромни къщи във Вентура и Джаксън, не има компютър или мобилен телефон. Източник: Shutterstock
Политиката на компанията постоянно е била за оптимално потребление на продуктите й, а не честата им замяна и пазаруване на нови. Производителят си е сложил за цел и да стане въглеродно неутрална до 2025 г и към този момент употребява тактика за кръгова стопанска система в продуктовия си дизайн. Тя предлага така наречен ironclad guaranteе, която включва ремонти (най-често безплатни), връщане или подмяна. От 2017 година Patagonia разгласи, че носени артикули в положително положение могат да бъдат върнати против заеми за нови артикули. Използваните артикули се почистват, ремонтират и продават на уеб страницата " Worn Wear ". А през 2019 година започва и стратегия, наречена ReCrafted, която основава и продава облекла, направени от части плат, идващи от употребявано съоръжение на Patagonia. Миналата година пък компанията разгласи, че към този момент няма да създава своите облекла с добавени корпоративни лога, защото " прибавянето на в допълнение лого, което не може да бъде отстранено, понижава продължителността на живота на дрехата по тривиални аргументи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР