Селенът е особено ценен за човешкото здраве минерал, който има

...
Селенът е особено ценен за човешкото здраве минерал, който има
Коментари Харесай

Кои храни са най-богатите източници на селен

Селенът е изключително скъп за човешкото здраве минерал, който има извънредно мощно деяние и по тази причина ни е нужен единствено в дребни количества. Той играе значима роля за вярното действие на тялото и естественото протичане на обменните процеси, протичащи се в организма.

Селенът работи като антиоксидант и защищава тялото от увреждания, породени от оксидативен стрес. Регулира функционалността на щитовидната жлеза, усъвършенства кръвообращението и понижава риска от сърдечно-съдови болести и рак.

Също по този начин този мощен минерал укрепва имунната система и забавя умствения крах, който се следи с придвижване на възрастта. Не на последно място по значимост, той се грижи нашата хубост, подобрявайки положението на косата и кожата.

При дефицит на селен в тялото най-честите признаци са: отмалялост, мускулна уязвимост, постоянно боледуване, разстройства в сърдечния темп, нараснали стойности на холестерола, атеросклероза, проблеми със щитовидната жлеза.

Вижте с помощта на кои храни, богати на селен, можете да поддържате положително здраве.

Бразилски орех

 Има доста селен в бразилските орехи

Не просто вкусни, само че и супер потребни, бразилските орехи са неоспорим първенец по високо наличие на селен. Една ядка може да обезпечи до 75 микрограма селен дневно, което съвсем покрива нужната дневна доза за възрастен човек. Важно е да се знае, че не трябва да се употребяват повече от 2-3 ядки на ден, с цел да се избегне несъразмерното струпване на селен в тъканите на тялото.

Морски блага

Различните типове стриди, миди, охлюви, скариди, омари и раци са превъзходен източник на селен и на желязо, цинк, мед и витамин В12.

Риба

 Селен в рибата

Някои типове риба като атлантически големоглав, консервирана риба звук, риба меч, сьомга, маринована херинга, консерви от аншоа, съдържат солидни количества селен. Освен това са богати на протеини и редица витамини - В1, В2, В3, В6 и В12.

Черен дроб

Черният дроб изобилства от разнообразни хранителни субстанции, в това число и селен, като агнешкият черен дроб обезпечава най-вече този скъп минерал.

Зърнено-житни култури

 Зърнени култури със селен

Пшеница, ориз, овес, ръж, елда и други типове съдържат редица детайли, нужни на човешкия организъм, с цел да се развива пълноценно, в това число и селен.

Яйца

Варените яйца ни доставят по този начин нужните протеини, витамин Д и несъмнено селен.

Слънчогледовите ядки

Освен, че са богати на протеини, растителни ненаситени мазнини, вит. Е, В1 и В6, желязо, магнезий, калий и мед, съдържат и забележително количество селен.

Въпреки че селенът е значим и потребен за здравето, би трябвало да бъдем деликатни и да не прекаляваме с неговия банкет, защото остатъкът на селен в организма може да докара до неприятен мирис, диария, даже косопад и даже някои здравословни проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР