Сегашното ниво на използване на природните ресурси е пагубно за

...
Сегашното ниво на използване на природните ресурси е пагубно за
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Човечеството „изсмуква” живота на Земята


Сегашното равнище на потребление на естествените запаси е пагубно за планетата
(снимка: CC0 Public Domain)

Добивът на естествени запаси от Земята може да се усили с 60 % до 2060 година, което евентуално ще сътвори проблеми за околната среда и икономическия разцвет, предизвести Организация на обединените нации.

В своя отчет „ Global Resource Outlook 2024 ” интернационална група към Програмата на Организация на обединените нации за околната среда показва, че голямото разширение на инфраструктурата, търсенето на сила и потреблението през последните 50 години, изключително в богатите страни, са довели до утрояване на световното потребление на материали.

Неприемлива употреба на планетата

Според отчета, търсенето на естествени запаси, вариращи от храна до изкопаеми горива, продължава да пораства със междинен ритъм от над 2,3 % годишно. Хората в богатите страни способстват доста за това и оказват 10 пъти по-голямо влияние върху климата от хората в бедните страни.

Добивът и обработката на запаси са виновни за повече от 60 % от излъчванията, които предизвикват изменение на климата, повреждат екосистемите и заплашват човешкото здраве, показват учените.

Водещият създател на отчета Ханс Брюнинкс споделя, че актуалната наклонност съществено ще надвиши температурните граници, избрани в Парижкото съглашение от 2015 година, в което страните се съгласиха да поддържат световното стопляне „ много под ” два градуса по Целзий, за предпочитане 1,5 градуса.

„ Нивото на потребление на ресурсите, което виждаме, е недопустимо за нашата планета ”, разяснява Брюнинкс и добави, че неравномерното систематизиране на ресурсите по света също е недопустимо.

Въпреки това той признава, че към момента са нужни естествени запаси, с цел да се промени тази обстановка, както за стимулиране на развиването в бедните страни, по този начин и за обезпечаване на минералите и металите за енергийния преход.

Призив да балансираме връзката с природата

Без радикална смяна, предизвестява отчетът, употребата на ресурсите на Земята ще продължи. Компютърното моделиране демонстрира, че употребата на планетата ще се усили с съвсем 60 % до 2060 година, спрямо равнищата от 2020 година: от 100 на 160 милиарда тона.

Докладът следва съглашение, реализирано от страните на договарянията за климата на Организация на обединените нации в Дубай предходната година, в което те се съгласиха да преминат към по-чисти други възможности на изкопаемите горива.

„ Единственият избор е да стабилизираме и балансираме връзката си с природата ”, се споделя в отчета. „ Слабите, частични, фрагментирани или мудни политики няма да работят. Имаме потребност от широкообхватни и систематични промени в енергетиката, храните, превоза и застроената среда, осъществени в мащаб и скорост, непостигани до момента ”.
още по темата
Докладът предлага промени, ориентирани към страни с огромно ползване, които биха могли да понижат планувания напредък в потреблението на запаси с една трета, да понижат излъчванията на парникови газове с 80 % и по едно и също време с това да подобрят здравето и да обезпечат икономическия напредък.

Препоръките включват диетични промени за понижаване на питателните боклуци и потреблението на скотски протеини, по-ефективни транспортни системи и потребление на рециклирани строителни материали за по-плътно застрояване.

В разрастващите се страни, където са нужни повече запаси за възстановяване на виталния стандарт, акцентът би трябвало да бъде върху максимизирането на изгодите и минимизирането на въздействието върху околната среда и здравето.

Учените също по този начин приканват да бъдат взети поради екологичните разноски за рандеман на запаси при установяване на цените на суровините и включването им в комерсиалните съглашения.

„ Икономиката е основана от индивида, тя не се подчинява на законите на физиката ”, споделя Ханс Брюнинккс. „ Изградихме я в избрана посока и можем да използваме същите тези благоприятни условия, с цел да я преместим в друга посока ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР