Седмица след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават

...
Седмица след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават
Коментари Харесай

Седмица след трусовете: Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 34 000

Седмица след опустошителните трусове в Турция и Сирия спасителите не престават обезверените опити да открият оживели под руините. Надеждата да бъдат открити живи хора е извънредно дребна.

Жертвите в двете страни към този момент са над 34 000 и по всичко наподобява, че броят им ще продължи да пораства, оповестява CNN.

В неделния ден бяха извадени още живи хора отдолу под руините. Местните поданици и избавителните екипи описват, че неприятните условия на сигурност пречат на работата по търсене на оживели.

В най-силно засегнатите от труса региони турските управляващи са се погрижили да обезпечат цялостна сигурност и да отделят достъпа до рисковите здания. Тече работата по събарянето на негодните за живеене постройки и на разчистването на отломките. Жителите на постройките в покрайнините на Адана, които са непокътнати, се опасяват да се върнат в тях.

" Добро или неприятно, всичко, което имахме, беше тук. Дори децата ми към този момент плачат. Те споделят „ Мамо, всичко си отиде, нашето детство си отиде, всичките ни мемоари изчезнаха ", споделя жена, изгубила дома си при трусовете.

„ Това не беше като другите трусове. Пътищата бяха разрушени, къщите ни бяха съборени, цели градове са изравнени със земята. Всичко изчезна. Тук можем да се храним, само че никой не знае по какъв начин ще живеем ", показва един от потърпевшите при труса.

„ Нашите магазини са тук. Моят беше разграбен, тъй като задният вход се срути. Откраднаха пари в брой, взеха 70 хиляди лири напряко от касата. Задигнаха и част от стоката ", твърди Мехмен Дилмез, гражданин на Хатай.

Екип на NOVA се върна в Адана - градът, от който потегли преди седмица да отразява нещастието в Турция. Страхът продължава да витае в обитаемото място. Впечатление прави обстоятелството, че дребна част от блоковете, останали непокътнати след трусовете - са обитаеми, защото хората се притесняват от ново разбъркване на земните пластове.

В Адана живее и Сейхан, мъж, който макар претърпяната покруса, срещайки екипа ни по улиците на Адана - предложи чай и храна. Въпреки претърпяното - хората не престават да отварят сърцата си за близките.

„ И вашите сърца са доста огромни. Много благодаря за помощта на България. Имам магазин за хидрофорни системи. Бях тук при втория трус от над 6 по Рихтер. Но оцелях, оцеля и магазинът. Сега се занимавам с това да оправям водоподаването на хората в Адана. Ходим по приземните етажи. Опасно е, тъй като може постройките да се срутят над главите ни, само че аз съм подготвен за този риск ", споделя Сейхан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР