Седем жени започнаха в Саудитска Арабия работа в център за

...
Седем жени започнаха в Саудитска Арабия работа в център за
Коментари Харесай

За пръв път в Саудитска Арабия жени работят за сигурността на хаджа

Седем дами започнаха в Саудитска Арабия работа в център за приемане на сигнали за изключителни обстановки от цяла Мека, който отвори порти преди тазгодишния хадж. По този метод за пръв път те се включват в първата женска секция на спешните служби като образец за опитите на управляващите да включат половината от популацията, която обичайно си стои вкъщи.

Почти всички работнички са с никаб - дреха, напълно покриваща главата и тялото, оставяйки стеснен процеп единствено за очите.

Работата им пред компютрите е да потвърдят местонахождението на обаждащия се и да одобряват сигнала, който може да е обвързван с закононарушение, пожар, болест или пътен случай. След това информацията се предава на екипите за първа помощ.

За консервативното ислямско кралство прът центърът е огромна смяна, разяснява " Ройтерс ". Страната се придържа към доста строго тълкувание на мюсюлманските закони и племенни обичаи, изискващи дамите да се движат единствено с мъже-пазители, да се обличат непретенциозно и да не карат.

 За пръв път в Саудитска Арабия дами работят за сигурността на хаджа
© Reuters

Но като част от амбициозната стратегия на новия крал да понижи зависимостта на стопанската система от износа на нефт стартира основаването на благоприятни условия за работа на дамите. " Саудитките участват в разнообразни места от обществото, тъй че могат да работят и за сигурността ", споделя 31-годишната Баара ал Шуваиби. Тя учи британски в университета на Мека и работи в центъра.

Всичките ѝ колежки приказват британски и са минали образование. Десетки мъже не престават да правят същата работа от 2 години, само че в прилежащо настрана помещение.

 За пръв път в Саудитска Арабия дами работят за сигурността на хаджа
© Reuters

Центърът е първият, в който бяха обединени организациите за първа помощ, а проекти за негов вид има за Риад, Медина и Източната провинция.

Женската секция за пръв път работи по време на хаджа, който обичайно притегля към 2 милиона мюсюлмани от целия свят за свещени ритуали, започващи в сряда.

В предишното скупчването на толкоз доста хора е водело до гибелта на стотици, стъпкани от уплашена навалица или жертва на пожари и вълнения. Властите се приготвят месеци наред за преодоляване на сходни произшествия, принуждение или епидемии.

 Генерал Абдел Рахман ал Салех управлява оперативния център.
© Reuters

Генерал Абдел Рахман ал Салех управлява оперативния център.

Генерал Абдел Рахман ал Салех, който управлява оперативния център, споделя за " Ройтерс ", че получават по време на хаджа по 65 000 позвънявания всеки ден. Това е близо 50% повече от естествения трафик.

" Гледаме на женската секция като на крачка напред, демонстрираща, че дамите могат да работят на всяко място и във всяка област ", добавя той. Имаме проекти да увеличим броя на служителките и да преминат през образование за повишение на квалификацията, споделя генералът.

Секцията се управлява от Хаса ал Бади, която има магистърска степен от Американския университет. Според нея обаждащите с проблем дами от време на време желаят приемащият оператор също да е жена заради деликатността на обстановката, за която става дума.

 За пръв път в Саудитска Арабия дами работят за сигурността на хаджа
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР