Сделката между Русия и Украйна за износ на зърно от

...
Сделката между Русия и Украйна за износ на зърно от
Коментари Харесай

Зърнената сделка между Русия и Украйна вероятно ще бъде удължена след 18 март

Сделката сред Русия и Украйна за експорт на зърно от украински черноморски пристанища евентуално ще бъде удължена, сподели през днешния ден министърът на националната защита на Турция Хулуси Акар, представен от Анадолската организация.

 

„ И двете страни са настроени положително, уверени сме, че резултатът ще бъде позитивен. Вярваме, че съглашението ще бъде удължена на 18 март, сподели Акар, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Черноморската зърнена самодейност, осъществена с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, дава опция за експорт на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в действие до 18 март, в случай че не бъде контрактувано ново удължение.

Министърът разяснява и тематиката за закупуването на американски изтребители F-16 от Турция.

 

Всички би трябвало да знаят, че Турция не е в безизходна обстановка, тя има други възможности, сподели ръководителят на военното ведомство.

 

„ Преговорите с Пентагона не престават по позитивен метод. Известна ни е и поддръжката от Белия дом. Анкара чака Конгресът да вземе рационално решение “, акцентира Акар.

 

Анкара желае да се снабди с 40 изтребителя F-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на стойност, която се прави оценка на 6 милиарда $. Турция разгласи желанието си да придобие F-16, откакто Анкара беше отстранена от американската програмата за изтребителите от пето потомство F-35 поради придобиването на съветски ракетни системи С-400, отбелязва ТАСС.

 

Относно тематиката за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО министърът сподели, че Анкара към момента чака осъществяването на уговорките, поети от скандинавските страни.

Акар акцентира, че Турция не отхвърля да поддържа политиката на " отворени порти " на НАТО.

 

Турция блокира приемането на двете страни, защото упреква Швеция, че не подхваща задоволително дейности против " терористични организации ". Основната грижа на Анкара е неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).
 
Министърът приказва и за добре координираната и ефикасна работа на турските структури в първите часове след земетресенията от 6 февруари с епицентър Кахраманмараш, Югоизточна Турция.

 

По думите на министъра издирвателно-спасителни екипи са били мобилизирани още в 04.30 часа, а министерството незабавно  е присъединило самолети и кораби.

 

Веднага след земетресението бяха мобилизирани турските въоръжени сили, чиновници на министерството, екипи за търсене и избавяне, всички структури за премахване на следствията от бедствието. 2-ра бронетанкова бригада в Кахраманмараш и 39-та механизирана бригада в Искендерун започнаха работа, без да дочакат заповедта, сподели Хулуси Акар.

 

Той означи, че сега корабите са преоборудвани, с цел да отговорят на потребностите на потърпевшите от земетресенията.

 

16 000 души са получили стационарно и амбулаторно лекуване на кораби, превърнати в медицински центрове, осъществени са към 150 интервенции, добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР