Сбогувахме се с Кралицата на българската комедия. Стотици дойдоха на

...
Сбогувахме се с Кралицата на българската комедия. Стотици дойдоха на
Коментари Харесай

Поклон пред Стоянка Мутафова: Стотици се сбогуваха с любимата на поколения актриса

Сбогувахме се с Кралицата на българската комедия. Стотици пристигнаха на поклонението на Стоянка Мутафова в Сатиричния спектакъл в столицата.

Там Стоянка Мутафова игра до лятото на тази година. В нейна памет в театъра ще има стол с името й.

Тя умря на 6 декември – Никулден, след дълготрайно боледуване.

Снимка: bTV
Неизчерпаемата сила на 97-годишната актриса завоюва сърцата на няколко генерации с функциите си в театъра, киното и малкия екран.

Загубихме и изпратихме Стоянка Мутафова на два църковни празника - св. Николай Чудотворец и зачатието на св. Ана - майката на Богородица.

Това съвпадане е демонстрация на житейската подигравка - огромната актриса не беше по никакъв начин религиозна, а в противен случай - суеверна.

Снимка: bTV

Витална, мощна, висока по дух и растеж, Стоянка Мутафова за първи път стъпва на сцената и остава там, с цел да разсмива генерации наред. Но и да държи безпощадното оръжие на сатирата постоянно наострено.

В Сатиричния спектакъл червени цветя украсиха паметта за Стоянка Мутафова.

Снимка: Ладислав Цветков
“Стоянка е жива, Стоянка е спектакъл и ние ще я обичаме, до момента в който ни има”, сподели актрисата Татяна Лолова.
Десетки се простиха с Кралицата на комедията (СНИМКИ И ВИДЕО) Поклонението в Сатиричиня спектакъл ще продължи до 16 ч.
„ Образована, витална, огромна актриса, огромна другарка, чудак, тя беше и в живота като на сцената”, показа Богдана Карадочева, певица

„ 9 години от живота ми тя беше като моя майка, и в сериала, и на сцената. Паметта е нещо, което ни липсва в днешно време и съгласно мен загубихме едно национално богатство”, сподели Любо Нейков, артист.

Снимка: bTV
В сериала " Столичани допълнително " Мутафова за финален път си партнира с Георги Калоянчев. В една единствена сцена той играе нейната огромна, само че неосъществена обич.

„ Стояна ще си остане един уличник в напълно красивия смисъл на думата и необятно скроен човек, сподели Васил Найденов, артист.

„ Човек не се разделя елементарно с такава хала като нея. Такъв образец за емоционалност и за професионализъм е нещо, което не се ражда всеки ден”, показа Калин Сърменов, шеф на Сатиричния спектакъл.

Снимка: bTV

Белият ковчег понесе Стоянка Мутафова към вечността.

Председателят на парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов също се поклони пред Стоянка Мутафова и предложи да се сътвори Парк на славата. А върху морени от Витоша да се изпишат имената на емблематични създатели и общественици - процедура, от дълго време позната в Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР