Предизборната кампания на Стария континент е в разгара си, като

...
Предизборната кампания на Стария континент е в разгара си, като
Коментари Харесай

Избори 2024: Защо в Полша партиите се надпреварват за гласовете на фермерите?

Предизборната акция на Стария континент е в разгара си, като остават по-малко от 3 седмици до европейския избор. В една от огромните селскостопански страни в Европа - Полша, фермерските митинги, разгорели се тази година в доста страни, се оказват основни за резултатите от гласуването.

Хуберт Хумиенски е потомствен земеделец със приблизително по величина стопанство и 700 декара земи, които обработва самичък. Допреди 2 година отглежда главно пшеница и рапица. С началото на войната в Украйна и рецесията със зърното обаче внезапно сменя тактиката и в този момент създава най-вече сладка царевица.

„ Този силоз събира 80 тона, другият откъм гърба – 20 тона, общо 100 тона. Тук държах пшеницата от 2022 година Изчаквах, тъй като цените непрекъснато падаха. Правителството даде обещание, че ще ни компенсира, само че това по този начин и не се случи и най-после се принудих да я продам на половин цена ”, споделя Хуберт.

 Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  След като bTV си купи правилните отговори на матурата по БЕЛ: ДАНС и Министерство на вътрешните работи започнаха следствие 2 мин. След като bTV си купи правилните отговори на матурата по БЕЛ: ДАНС и Министерство на вътрешните работи започнаха следствие  Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  След като bTV си купи правилните отговори на матурата по БЕЛ: ДАНС и Министерство на вътрешните работи започнаха следствие 2 мин. След като bTV си купи правилните отговори на матурата по БЕЛ: ДАНС и Министерство на вътрешните работи започнаха следствие

Откакто Варшава се причислява към Евросъюза през 2004-а, земеделското й произвеждане се е удвоило, а фермите ѝ са определяни като едни от най-ефикасно усвояващите евросубсидии.

Снимка: bTV

Над 8% от всички работещи в Полша са заети в селското стопанство, което е 3 пъти повече от междинното за Европейския съюз. Това са близо 2 милиона души – немалка група гласоподаватели.

Преговорите продължиха със седмици на фона на митингите на фермери против евтиния импорт

Страната е на пето място по получени фондове от Общата селскостопанска политика – чиято промяна ще е измежду основните задания на идващия Европейски парламент. Според Хуберт обаче всичко това идва на цената на прекомерно доста регулации.

Снимка: bTV

„ Когато започнаха с тези правила, ни демотивираха да гледаме животни. Ако боксовете за кравите са с няколко сантиметра по-тесни, не може, в случай че таванът ти е по-нисък, не може. Така затвориха кланицата на мой другар – поради 5 см разлика “, споделя още той.

Настоящият еврокомисар по земеделието е излъчен точно от Варшава. Повечето партии в Полша обаче го упрекват, че не се е противопоставил на съгласно тях нездравословни за страната решения в Брюксел. Като Зелената договорка – новата климатична политика на Съюза. За Хуберт тя е машинация, целяща да съсипе дребните стопанства.

Новият френски министър председател Габриел Атал отиде при фермерите в Южна Франция

„ В името на климатичната вяра на екотерористите би трябвало да се откажем от едни пестициди за сметка на други, които са сякаш био, само че доста по-неефективни. Досега необработваеми оставях 2 хектара, в този момент по новите правила би трябвало да са 4. Това усилва разноските и понижава рентабилността и конкурентоспособността ни “, споделя той.

Снимка: bTV

Близо 30% от германците и поляците декларират, че са срещу по-амбициозни климатични политики. Новото проевропейско държавно управление във Варшава се закани да направи всичко допустимо, с цел да в профил отрицателните последствия от Зелената договорка.

„ Никоя от партиите тук не приказва за климатичните проблеми с чувството за неотложност, което се следи в цяла Европа. Нямаме заслужаващ доверие политик, който да отговори безапелационно на страховете на хората. И да опълчи смислени причини против тези, които настояват, че това са нелепости “, споделя Войчех Пшибилски, политически анализатор и основен редактор на „ Вишеград Инсайт “.

Снимка: bTV

Хуберт е измежду постоянните участници във фермерските митинги, които съгласно анализатори са повлияли на резултатите от локалните избори в Полша предишния месец. На евровота обаче не е ясно дали земеделците ще предпочетат още веднъж ултраконсервативните някогашни ръководещи, ще завият към крайната десница, или просто ще си останат вкъщи.

Демонстрацията е поради закриването на публични медии и ареста на двама депутати

„ Партиите се надпреварват за гласовете на фермерите, несъмнено, по друг метод. Някои не се свенят да употребяват по-агресивен език против украинците – видяхме провокации по време на митингите, които ясно можем да свържем с Русия. Москва естествено се пробва да сее разделяне в обществата ни и да подклажда изкуствено вътрешни спорове “, споделя още Войчех Пшибилски.

Снимка: bTV

Хуберт към момента не е решил за кого ще гласоподава на европейските избори, само че в сърцето му няма ненавист към украинците. От началото на войната той приютява в дома си 6 дами с деца, избягали от спора. Иначе поддържа излизането на Полша от Евросъюза или най-малко е на правилото: „ не желаеме да оказва помощ, само че да не пречи “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР