Медицински работници, които са разговаряли с Би Би Си, разказват

...
Медицински работници, които са разговаряли с Би Би Си, разказват
Коментари Харесай

Мъчения и побои за палестинци в израелска болница, Нетаняху - отвратен от искането за ареста му

Медицински служащи, които са разговаряли с Би Би Си, описват за ужасяващите способи на поведение на Израел с палестински арестувани от Газа. На този декор министър председателят Бенямин Нетаняху разгласи, че е „ погнусен от сравненията на Израел с всеобщи убийци “.

Според лекарите палестинци постоянно били държани оковани за болничните кревати, с вързани очи. Някои от тях съзнателно били държани голи и карани да носят памперси – процедура, която един доктор дефинира като „ изтезание “. Други описват, че са били жертви на систематичен побой в лечебни заведения.

Един от медиците споделя по какъв начин процедури в една от военните лечебни заведения постоянно били осъществявани без анестезия и обезболяващи, като по този метод пациентите палестинци изпитвали „ неприемливи равнища на болежка “. Друг доктор споделя, че на сериозно заболели пациенти било отказвано нужното лекуване съзнателно.

 Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден 2 мин. Времето на проф. Рачев: Май месец си отива прекомерно леден  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София 1 мин. Моторист блъсна млада жена на пешеходна пътека в София  Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми 2 мин. Българска народна банка стяга разпоредбите за разпределяне на ипотечни заеми  Вижте отговорите от матурите по избираем предмет 2 мин. Вижте отговорите от матурите по избираем предмет  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 4 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер

Един от арестуваните, който по-късно е освободен от израелска болница, споделя пред Би Би Си, че кракът му е трябвало да бъде ампутиран, откакто редовно му била отказана помощ за инфектирана рана.

Израелската войска твърди, че арестуваните в лечебното заведение са третирани „ деликатно и както би трябвало “.

Двамата медици, с които са разговаряли от Би Би Си, остават анонимни, с цел да бъдат защитени от възможни последствия. Разказите и на двамата са оповестени в отчет от февруари, съгласно който военните затвори и лечебни заведения на Израел са станали „ уред за възмездие “, където се нарушават човешките права.

Често онлайн се разгласяват фотоси, на които бойци театралничат за фотография пред заложници, завити принудително с израелски флагове и с вързани крака и очи

Сигналите са фокусирани към военна болница, която се намира в базата Сде Теиман. Тя е проведена от израелското министерство на опазването на здравето след офанзивата на „ Хамас “ и е единствено за лекуване на палестински пандизчии и арестувани. От началото на войната израелските управляващи са арестували хиляди поданици на Газа и са ги подложили на разпити в сходни бази.

Снимка: Getty Images / Reuters

На този декор израелският министър председател Бенямин Нетаняху яростно  подлага на критика настояването на Международния углавен съд (МНС) да бъде издадена заповед за ареста му поради спора в Газа. Припомняме, че от МНС желаят заповед за арест и за водача на „ Хамас “, като по този начин на процедура слагат Нетаняху и него на едно и също равнище.

Кадърът, който повече наподобява на ренесансова картина със своите цветове и комбинация, донася на Салем международно самопризнание

Нетаняху „ отхвърля с гадност концепцията, че либерален Израел се съпоставя с всеобщи убийци “.

„ Как смеят от МНС да съпоставят Израел с „ Хамас “?! Това е неуместно и лъжливо! Това е изкривяване на истината. Прокурорите наливат масло в огъня на антисемитизма “, съобщи Нетаняху в послание на иврит.

Снимка: Getty Images / Reuters

Оковани и измъчвани

Пациенти в болничното заведение в Сде Теиман са били държани с вързани очи и непрекъснато оковани за леглата си. Войниците връзвали и четирите им крайника, безапелационни са няколко медицински експерти, които са лекували пациенти там. Задържаните били карани принудително да носят памперси вместо да употребяват тоалетна.

„ Армията прави по този начин, че пациентите да са 100% подвластни от други хора. Като бебетата. Оковават те за леглото, имаш потребност от памперси, от вода – от всичко. Това е тотална дехуманизация “, разяснява анестезиологът Йоел Дончин, който е работил в болничното заведение.

Тези правила важели за безусловно всички пациенти – даже пациентите без крайници били връзвани за леглото.

Подобно ограничение на придвижванията за нескончаем интервал от време е сравнимо с изтезание, разясняват медици. Причината е, че пациентите започвали да изпитват ужасни болки часове по-късно. Възможно е и продължително увреждане на нервите на тялото.

Снимка: Getty Images / Reuters

Твърденията на лекарите са подкрепени от видео фрагменти на пандизчии, освободени от въпросната болница, които имат забележими рани и охлузвания по крайниците. На двама от пациентите е трябвало да бъдат направени ампутации поради тежкото увреждане на крайниците им в резултат на връзването, твърди израелски вестник, само че от Би Би Си не са удостоверили без значение тази обстановка.

От „ Гардиън “ беседват общо с девет лекари в Ивицата Газа - всички описват едно и също

Директорът на израелската организация за здравна нравственос Йоси Уолфич е посетил болничното заведение след появяването на първите обвинявания. Той съобщи, че всички пациенти там имат право да бъдат лекувани без да бъдат оковавани, само че сигурността на личния състав е преди всичко. „ Терористите получават вярното здравно лекуване “, написа той в отворено писмо.

Заради обвиняванията била издадена заповед арестуваните да се връзват по-леко.

Снимка: Getty Images / Reuters

„ Неприемливи равнища на болежка “

Медик, работил в болничното заведение в Сде Теиман през октомври, споделя пред Би Би Си, че на пациентите съзнателно не били давани задоволително болкоуспокояващи, не им били прилагани и упойки по време на медицински процедури.

Според описа му почитан доктор в лечебното заведение изрично отказалда сложи обезболяващо на възрастен пациент по време на процедура, при която трябвало да отворят още веднъж рана от скорошна ампутация.

Целият комплекс от общо шест здания е изцяло погубен

Разказва и за случай, при който пациент се събудил от упойката по време на интервенция, само че съзнателно не му била сложена нова.

В отговор на тези обвинявания от израелската войска разясниха, че сходно поведение против пациенти е изцяло неразрешено.

Снимка: Getty Images / Reuters

Друг очевидец споделя за случай, при който на пациент с вързани очи била направена здравна процедура без пояснение и без потреблението на анестезия. „ Пациентът не получи безусловно никакво пояснение какво се случва. Представете си – някой минава през инвазивна процедура, която включва и сечения на тъкани, който не знае какво се случва, на който са му вързани очите… Линията сред лекуване и изтезаване е извънредно тънка “, споделя очевидецът пред Би Би Си.

Изказването идва от основния комисар по човешките права в Организация на обединените нации

Бивш пациент на една от лечебните заведения в Газа споделя за „ лекуването “, на което е бил подложен. Сифуан Абу Салах, таксиметров водач на 43 години от Хан Юнис, получил зараза на рана на крайници си по време на арест от израелските военни. „ Толкова се инфектира, че кракът ми посиня и стана мек като гъба. Седмица по-късно военните ме заведоха в болница, като по пътя ме биеха по крайници. Две интервенции не помогнаха “, споделя той пред Би Би Си.

Джонатан Глейзър, режисьорът на „ Зона на интерес “ си навлече и рецензии, и похвали за смелата тирада на сцената на Оскарите

По-късно бил откаран в друга болница, където лекарят му дал две варианти – или крайници, или живота. „ Избрах живота ми “, споделя Салах. Кракът му бил ампутиран.

Салах съпоставя това отношение с тотално изтезание.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР