Създаване на възможности за ранни стажове в училище и приобщаване

...
Създаване на възможности за ранни стажове в училище и приобщаване
Коментари Харесай

Късното усвояване на практически умения прави несигурни младите учители

Създаване на благоприятни условия за ранни стажове в учебно заведение и приобщаване на студентите към учителската специалност – за това приканват просветителни специалисти, които се включиха в полемиката „ Старт в специалността преподавател “, проведена от „ Гьоте институт “ - България. Според експертите късното започване на стажовете и ненавременното придобиване на реалистична визия за специалността са измежду аргументите за отлив на младите учители , които по време следването се насочват към други благоприятни условия за кариерно развиване. 

През първите години от практиката след своето дипломирането младите учители са изправени пред особени провокации като огромни класове с нетърпеливи или изтощени възпитаници, както и диалози с взискателни родители . Оказва се, че педагозите не са задоволително готови по време на педагогическото си обучение в университета, показва Любов Мавродиева, представител на „ Гьоте институт “ - България, и обрисува главните провокации на специалността: 

„ Мотивацията за учене, оценяването, характерните особености на тази целева група, планирането на образователния развой. Проблемите тревожат абитуриентите и те се усещат несигурни “. 

Причината за тази неустановеност измежду преди малко приключилите преподаватели е късното асимилиране на на практика умения.  Превръщането на учителската специалност в привлекателна и мечтана опция за кариерно развиване за студентите зависи от придобиването на повече опит по време на следването

Младата учителка Несрим Салиф преподава немски език в езиковата гимназия в Кърджали. Придобива убеденост и самочувствие, както и познания за сполучливо показване и връзка, в границите на едногодишния план „ Старт в специалността преподавател по немски език “.  Несрим е минала през образование в разнообразни модули, откакто е била направлявана от наставник в границите на „ мини-учителска процедура “ . Менторите са учители с дългогодишна процедура, които също се приготвят за специфичната си роля в плана. 

Участниците в полемиката се сплотиха към предлагането за основаване на сходни наставнически стратегии и построяването на звена с квалификационни функционалности към всяко районно ръководство на образованието. Идеята за основаването на мрежа от ментори е на национално равнище - младите учители да бъдат подкрепени в първите две години от старта в специалността

От просветното министерство разясниха, че организирането на сходни наставнически модели на национално равнище ще срещне компликации . Любка Стоименова, старши специалист по чужди езици, добави, че начинаещите учители получават поддръжка в професионалното израстване от старшите преподаватели. 

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР