Съвременните проучвания показват, че позата, в която спим, влияе на

...
Съвременните проучвания показват, че позата, в която спим, влияе на
Коментари Харесай

Как позата на съня влияе на качеството му?


Съвременните изследвания демонстрират, че позата, в която спим, въздейства на качеството на съня ни доста по-сериозно, в сравнение с допускаме. Освен че постоянно се разсънваме с изтръпнал крайник или ръка, тъй като позата на съня ни води до притискането им, към този момент е несъмнено, че и някои от проблемите със съня също може да са предизвикани от ситуацията на тялото ни нощем.

Макар да не могат да предлагат поза на съня, която да пасва на всички хора, специалистите към този момент може да посочат главните дефекти на най-предпочитаните пози за сън и по какъв начин те повлияват качестото на съня. Данните са събрани след огромно изследване измежду хора, които спят добре и такива, които се борят със съществени проблеми със съня. На база на тези данни специалистите показват 3-те пози по време на сън , които подсигуряват най-пълноценна нощна отмора за тялото и мозъка.

Спане по тил
Това не е най-популярната поза за сън, само че проучванията демонстрират, че тя обезпечава оптимална позиция за тялото, за снемане на физическата отмалялост. При спане по тил се обезпечава оптималната отмора за главата, шията, гръбнака и вътрешните органи. Неутралната позиция на всички зони на тялото при спане по тил е идеална причина за бездънен сън , непрекъсван от среднощни събуждания.

Спане встрани
Проучванията откриват, че спането на една страна е най-полезно за мозъка – за цялостна отмора и възобновяване на мозъчните функционалности през нощта. Тази поза се предлага

за улеснение на заспиването и

възстановяване на съня при хора, които хъркат или страдат от сънна апнея. Полезен трик: за подсигуряване на оптимална позиция на тялото при спане встрани, поставяйте възглавница сред коленете си – ще усетите разликата.

Интересна специфичност на спането на една страна е, че тази поза се предлага при бременни за подисгуряване оптималния приток на кръв към плацентата и плода. Важно е бременните да спят по опция на лявата си страна.

Свързани публикации.. Защо спането встрани е най-полезно за мозъка? 0 Спането по тил защищава от неочаквана детската гибел 0 Спане със сутиен – потребно ли е? 1

Спане по стомах
След като разгледахме двете най-препоръчвани пози за възстановяване на съня, ще разгледаме и тази, която специалистите смятат за унищожител освен пълноценния сън, само че и на положителното физическо здраве. Спането по стомах натоварва врата и мускулите на гърба и постоянно е скрита причина за хроничните проблеми със съня даже когато няма физическа болежка заран.

За възстановяване качесвото на съня при хората, предпочитащи да спят по стомах, се предлага слагането на възглавница под корема или гръдния панер, като допълнение на възглавницата, на която поставят морно чело вечер.

Предпочитаната поза за сън е следващото доказателство за това какъв брой разнообразни са хората. Общото сред всички тях в тази ситуация е желамието за по-дълбок и пълностоен сън . Той може да бъде реализиран с всяка от посочените пози, стига да подсигурявате оптимално неутрална позиция на тялото си и изключително на врата, гърба и главата.

Защото главните проблеми със съня идват точно от напрягането на мускулите в тези зони на тялото нощем.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР