Съществуват няколко вида домати, които се различават по размер, цвят

...
Съществуват няколко вида домати, които се различават по размер, цвят
Коментари Харесай

Варени или пресни – кои домати са по-здравословни?

Съществуват няколко типа домати, които се разграничават по мярка, цвят и усет. Но съставът им е почти идентичен. Те съдържат в огромни количества витамин А и К, както и обилни количества витамини от група В, фолиева киселина и тиамин. Един домат ни обезпечава към 40% от дневната потребност от витамин С.

Доматите също по този начин са добър източник на желязо, калий, манган, магнезий, фосфор и мед. Наличието на редица органични съединения в състава им е изключително значимо, да вземем за пример на ликопен - това е пигмент, виновен за яркия им цвят. 

Това вещество е мощен антиоксидант, който може да предотврати увреждането в следствие от свободните радикали в тялото. Ликопенът стопира окисляването на серумните липиди, като по този метод защищава от сърдечно-съдови болести. Редовната консумация на домати или доматен сок може да намали равнищата на " неприятния " холестерол и триглицеридите в кръвта, които са главните виновници за сърдечно-съдови болести и водят до отсрочване на мазнини по стените на кръвоносните съдове.

Ликопенът може да понижи риска от развиване на аденом и рак на простатата.

Комбинацията от желязо, калий и витамин К в домата е значима за естественото кръвообращение, нормализиране на кръвното налягане и качеството на кръвта. Калият е в положение да понижи напрежението в кръвоносните съдове и артериите, като по този метод усилва кръвообращението и понижава напрежението върху сърцето. Витамин К е от значително значение за съсирването на кръвта и контрола на кървенето.

Доматите също са извънредно значими за здравето на червата, защото съдържат доста фибри . Те подтикват перисталтичните придвижвания в гладките храносмилателни мускули и предизвикват освобождението на стомашни и храносмилателни сокове. Това усъвършенства цялостното здраве на храносмилателната система и защищава от здравословни проблеми.

Доматите могат да оказват помощ за поддържането на здрави зъби, кости, коса и кожа . Известно е, че локалното приложение на доматен сок лекува тежко слънчево изгаряне. Ежедневната консумация на домати може да защищити кожата от нездравословните UV лъчи и да докара до подмладяващ резултат, като подтиква производството на колаген.

Поради богатия си състав доматите могат да причинят алергични реакции . Факт е, че те съдържат протеини, сходни на полените. Следователно хората, които са алергични към пъстър прашец след ястие на домати, могат да получат алергии - сърбеж, отичане или възпалено гърло. В този случай наложително би трябвало да се консултирате с доктор.

Ликопенът е безвреден в множеството случаи, само че би трябвало да се употребява с нараснало внимание при хора със стомашни язви и други стомашно-чревни болести. Той би трябвало да се заобикаля от хора с нарушавания на кръвосъсирването и не забравяйте, че може да намали кръвното налягане.

Доматите съдържат ябълчена и лимонена киселини, които могат да причинят прекалено произвеждане на стомашна киселина. Това може да докара до обособяване на киселина в хранопровода и пристъпи на киселини, тъй че те не са подобаващи при стомашни киселини.

Също по този начин в тях се съдържат оксалати - соли и естери на оксалова киселина, които предизвикат образуването на камъни в бъбреците. Поради това хората с бъбречни болести не би трябвало да ядат доста домати.

Но изказванието, че кожата на доматите е доста нездравословна и полепва по чревните стени, е просто мит. Да, кожата в действителност не се усвоява, както всяко влакно, само че това е храна за " положителната " микрофлора, която живее в нашите вътрешности.

Не е належащо да премахвате кожата от доматите, само че от време на време те имат по-добър усет без нея.

Може ли доматите да се употребяват сурови?

Разбира се, можете да ядете домати сурови, само че е доста по-здравословно да ги ядете варени. По време на термичната обработка потребният ликопен не се унищожава, а в противен случай, количеството му се усилва 10 пъти!

Ако пресните домати съдържат до 50 mg / kg (10% от дневната стойност), то в кетчупа към този момент е до 140 mg / kg, а в доматеното пюре - до 1500 mg / kg (110% от дневната стойност ). Затова сушете, пържете и печете домати преди да ги консумирате. Само в случай че решите да изберете доматено пюре като източник на ликопен, заложете на артикул с минимално количество сол. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР