САЩ разширяват военното си присъствие в Азия в рамките на

...
САЩ разширяват военното си присъствие в Азия в рамките на
Коментари Харесай

Съюзната линия на САЩ срещу Китай - от Соломоновите острови и Филипините до Япония и Южна Корея

САЩ уголемяват военното си наличие в Азия в границите на поредност от стъпки, целящи въздържане на Китай и уверяване на съдружниците им в Индо-тихоокеанския район, че Америка ще застане до тях пред лицето на заканите, произлизащи от Китай и Северна Корея.
Още по темата
Инициативите на Съединени американски щати се простират от Япония до Соломоновите острови. Те включват повече и все по-мащабни военни учения в района и спомагателна ротация на американските войски в основни региони наоколо до Тайванския пролив и Южнокитайско море. В някои случаи Съединени американски щати могат също да дават логистична поддръжка при положение на какъвто и да е спор с Китай, по-специално в защитата на самоуправляващия се Тайван, който Пекин счита за своя отделила се провинция.

Обявяването на сходни начинания през последните седмици провокира гневни реакции както от страна на Китай, по този начин и на Северна Корея. Тези реакции идват в миг, когато американският държавен секретар се чака да посети Китай идната седмица - първа сходна аудиенция на член на държавното управление на Байдън в Пекин.

Филипините

Американският министър на защита Лойд Остин по време на седмото си пътешестване в Азия в границите на двугодишното си престояване на поста разгласи през вчерашния ден съглашение с Филипините, което дава на Съединени американски щати достъп до още четири военни бази в южноазиатската страна.

Той назова съглашението " огромна договорка ", макар че то не открива непрекъснато американско военно наличие, каквото е неразрешено от конституцията на Филипините. Това, което прави обаче е, че дава на американските войски, които ще обитават на ротационен принцип във Филипините, стратегически взор върху два основни региона: Тайванския пролив и оспорваните браншове от Южнокитайско море.

Във Филипините ще се намират близо 500 американски бойци, само че хиляди ще обитават на ротационен принцип през годината за военни учения, оказване на филантропична помощ, образование и други задачи, оповестиха чиновници. Филипините разрешават на американските сили да употребяват казарми в границите на избрани филипински бази. Съединени американски щати към този момент имат достъп до пет филипински военни бази.

По време на взаимна конференция в Манила с филипинския си сътрудник, Карлито Галвес-младши, Остин сподели, че напъните за подсилване на съюза им " са извънредно значими, защото Китайската национална република продължава да предявява противозаконни искания в Западнофилипинско море ".

В отговор говорителката на китайското външно министерство Мао Нин упрекна Съединени американски щати, че преследват " свои егоистични цели " с новото съглашение, и го окачестви като " акт, който ескалира напрежението в района и заплашва районния мир и непоклатимост ".

Южна Корея

В Сеул във вторник Остин разгласи, че Съединени американски щати ще усилят разполагането на съвременно военно съоръжение на Корейския полуостров, в това число изтребители и самолетоносачи за усилване на взаимното военно образование и обмисляне.

Остин и южнокорейският министър на защитата И Джон-суп се споразумяха да разширят взаимните военни учения, в това число посредством повече бойни стрелби. Двамата министри разискаха също подготовката за симулационното обучение през февруари, предопределено за отработване на тяхната реакция при положение, че Северна Корея прибегне до потребление на нуклеарно оръжие.

Пхенян извърши тествания на десетки ракети през 2022 година, в това число способни да носят нуклеарни бойни глави и да поразяват цели на територията на Южна Корея и Съединени американски щати.

Съединени американски щати възобновиха огромните военни учения предходната година, в това число посредством военновъздушно обучение през ноември, включващо американски стратегически бомбардировачи, в опит да сдържат Пхенян. Двете съюзнически страни през последните години понижиха мащаба на ученията си, с цел да отворят път за дипломацията със Северна Корея по време на ръководството на Доналд Тръмп, както и поради пандемията от ковид.

В отговор Северна Корея сподели, че е подготвена да отвърне на военните стъпки а Съединени американски щати с " още по-голяма нуклеарна мощност ". Пхенян сподели, че разширението на военните учения разпалват напрежението до " крайната алена линия ".

Япония

Миналия месец Съединени американски щати и Япония се споразумяха да модифицират американското военно наличие на остров Окинава частично, с цел да засилят опциите за противокорабна защита, които ще бъдат нужни при положение на нахлуване на Китай против Тайван или други враждебни дейности в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Съюзниците прибавиха също публично споменаване на открития космос в дългогодишното американско-японско съглашение в областта на сигурността, като означиха, че " офанзиви към, от и в космоса " ще задействат наредбите за взаимна защита на съглашението. Япония пък разгласи, че ще стартира строителството на две самолетни писти на дребния южен остров Магешима, където до четири години могат да стартират взаимни учения, амфибийни интервенции и учения за прехващане на ракети.

Островът може да се трансформира в хъб за разполагане на войски и доставяне с муниции при положение на спор към Тайван.

Промените в американското военно наличие на Окинава ще трансформира 12-и полк на морската пехота в по-малко, само че по-мобилно бойно звено - 12-и крайбрежен полк на морската пехота, който ще бъде по-добре оборудван за борба с съперника и за отбрана на Съединени американски щати и съдружниците им в района.

Соломоновите острови

На дипломатическия фронт Съединени американски щати отвориха тази седмица посолство на Соломоновите острови, в пряк опит да сдържат възходящото въздействие на Китай там. Съединени американски щати имаха посолство на Соломоновите острови в продължение на няколко години, само че то беше затворено през 1993 година в границите на редуциране на американските дипломатически задачи по света. След време обаче Съединени американски щати се обезпокоиха от допустимо намаляване на връзките с тази страна.

Соломоновите острови трансформираха политиката си от дипломатически връзки със самоуправляващия се остров Тайван към дипломатически контакти с Пекин през 2019 година Миналата година Соломоновите острови подписаха пакт в областта на сигурността с Китай, което ускори опасенията от повишаване на военното наличие на Пекин в района.

Повторното отваряне на посолство на островите, съгласно Държавния департамент, е приоритет за въздържане на възходящото въздействие Китай в района. Посолството в столицата Хониара обаче е много малко и на равнище краткотрайно ръководещ, с двама дипломати и шепа наети локални чиновници.

Превод:  Алексей Маргоевски , БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР