САЩ няма да напускат пакта, успокои генералният му секретарТръмп доволен

...
САЩ няма да напускат пакта, успокои генералният му секретарТръмп доволен
Коментари Харесай

НАТО: Скоро ще има покана за Скопие

Съединени американски щати няма да напущат пакта, успокои генералният му секретар


Тръмп удовлетворен от похвалите на Столтенберг


Северна Македония може да чака покана за присъединение към НАТО напълно скоро, откакто гръцкият парламент към този момент ратифицира смяната на името на някогашната югославска република, съобщи пред “Политико ” генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

“Ще подпишем присъединителния протокол напълно скоро и по-късно Скопие ще може да заеме мястото си като наблюдаващ във всички основни формати на срещите ”, добави той. След това щафетата ще бъде предадена на националните парламенти на 29-те страни членки на алианса, в това число на гръцкия, които би трябвало да одобрят кандидатурата преди приемане на непрекъснато участие. “Ратификацията ще отнеме известно време. Последният път беше нужна една година ”, сподели Столтенберг, имайки поради присъединението на Черна гора към НАТО.

Генералният секретар, който беше на 3-дневно посещаване във Вашингтон, разяснява още, че не чака Съединени американски щати да се изтеглят от алианса и похвали президента Доналд Тръмп за напъните му да накара съдружниците да отделят повече пари за защита. Изказването му пристигна след голям брой известия в американската преса, че US президентът е допускал в частни беседи овакантяване на НАТО, защото Съединени американски щати заплащат над една пета от разноските на пакта. Само преди дни Камарата на представителите одобри текст, който не разрешава отпущането на средства за преустановяване на участието в алианса.

Тръмп от дълго време показва недоволството си, че богати страни като Германия отделят прекомерно малко пари за военни разноски, а Столтенберг похвали рецензиите му, които “изпратили явен сигнал ”. Президентът на собствен ред се похвали в туитър с оценката за себе си. “Генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че поради мен НАТО е съумяла да получи надалеч повече средства от когато и да било ”, написа президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР