Саша Барон Коен може да е звездата на Борат-продължението, но

...
Саша Барон Коен може да е звездата на Борат-продължението, но
Коментари Харесай

Българката, за която цял свят говори: Такива неща не се случват на хора като нас, българите

 Саша Барон Коен може да е звездата на " Борат-продължението ", само че Мария Бакалова е героинята. Така стартира изявление на Дейв Ицков за  " Ню Йорк Таймс " с българската актриса.

В тази шумна комедия, която в този момент се излъчва в " Амазон ", Бакалова играе Тутар Сагдиев, тъжната 15-годишна щерка на казахстанския публицист, изигран от Барон Коен. Отгледана в плевня и погрешно възпитана от татко си, Тутар измисля метод да придружи Борат на последното му пътешестване до Съединените щати и се трансформира по едно и също време в примамка и заговорник в схемите му.

Мария Бакалова изпревари Скарлет Йохансон и Матю Макконъхи по известност

Чрез многочислени неуместни срещи - в това число скандално изявление с Руди Джулиани - Тутар открива личната си стойност, до момента в който притегля вниманието към тихото (а от време на време и не толкоз тихо) женомразство около себе си.

Това е пробив за Бакалова, 24-годишна българска актриса, чиято предходна кино и телевизионна работа не са ѝ донесли признанието, което завоюва след ролята си на наивна тийнейджърка, която не знае, че дамите могат да четат, карат или мастурбират.

Както Бакалова изяснява в диалог по " Зуум " във вторник, тя вижда продължението на " Борат " като история за образованието и еманципирането на Тутар.

" Филмът е за това по какъв начин едно момиче може да порасне и би трябвало да порасне ", споделя тя, говорейки от Лос Анджелис, където сега живее. " Как хората могат да се отнасят към теб като към неравна, тъй като си жена и какви благоприятни условия имаш ".

За Бакалова основната роля в огромен американски филм е и опция да уважи родината си.

" Такива неща не се случват на хора като нас, българите ", споделя тя. " В множеството случаи най-после получаваме малка роля на проститутка или мафиот. Много съм признателна на Саша, че даде платформа на източноевропейка, с цел да може да изиграе мощен и комплициран персонаж, който не е тесногръд ".

В изявлението Бакалова приказва повече за основаването на кино лентата, работата си с Барон Коен и скандализиращата сцена с персоналния юрист на Доналд Тръмп.

- Как стартира актьорският Ви път в България?



- Започнах да пея на 5 или 6 години, след това тръгнах на уроци по флейта. Но в един миг желаех да проучвам още неща. Исках да избягам от действителността. Защото в актьорството можете да станете всеки. Можете да извършите всичко. Можете да живеете на Марс. Бях в действителност захласната от скандинавското кино и придвижването Догма 95 и въодушевена от актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман - от това какъв брой мощни могат да бъдат и значимите истории, които могат да опишат.

- Правели ли сте в миналото лудории?



- Всъщност не. Бях супердисциплинирано дете. Четях прекалено много книги. Бях захласната от Достоевски, когато бях на 15-16 години. Когато излезе първият филм " Борат "  (през 2006 г.), бях на 10, тъй че даже не го бях гледала, преди да ми дадат ролята. Но даже и да бях, сигурно тогава нямаше да го схвана.

- Как се стигна до присъединяване Ви в продължението?



- Чух от другар, че има открит кастинг за основната роля в холивудски филм. Мислех си, че това не е допустимо. Ние сме българи. Всъщност, никой не може да ни види в основните функции. Изпратих записи, след което ме извикаха за скрийн проби в Лондон. Но планът беше толкоз конфиденциален, че се чудих дали в действителност е план. Бях сигурна, че е скица за трафик на хора. Нямах визия, че ще се срещна със Саша - беше изненада.

- Как се подготвяхте с него в Лондон?



- Имаше три дни скрийн проби. През първия имахме дребна подготовка, от втория започнахме да работим с действителни хора. Те трябваше да имат вяра, че сме същински, че не сме артисти, с цел да действа това във филма. Трябваше да останем под прикритие.

- Заедно със Саша тогава сте играли Тутар и Борат. Какви хора въвеждахте в заблуждение и по какъв начин ги избирахте?



- Бяхме в една къща и имаше супер блага остаряла двойка от Англия. Ние им се нахвърлихме по нашия вманиачен метод. Все отново, нека не нарушаваме тайната как се случва магията. Саша е индивидът, който знае по какъв начин работи цялата тази машина.

- Когато започнахте да вършиме кино лентата, по какъв начин Саша Ви разказа персонажа Тутар?



- Саша изясни, че Тутар би трябвало да е луда като Борат, може би даже по-луда. Трябва да бъде изцяло дезориентирана - кое е вярно, кое неверно - и през това пътешестване би трябвало да се научи по какъв начин да бъде естествен човек. Това е язвителен филм, преувеличава, само че той ме накара да се замисля какво би било да пребивавам този живот, даже и да е подправен. Той ме попита: ще бъдеш ли щастлива, в случай че хората се държат с теб по този метод, в случай че смисълът на живота ти е да се омъжиш и да живееш в клетка. Наръчникът във кино лентата е метафора за това по какъв начин обществото и патриархатът ни карат да се държим и какво чакат хората. Трябва ли да се срамя, че менструирам? Трябва ли да се срамя, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамя, че съм жена? В това Тутар има вяра през цялото време и Саша искаше да покаже, че през 2020 година това е миг, в който хората би трябвало да стартират да се отнасят като еднакъв с равен помежду си.

- Когато се срещаме за първи път с Тутар, тя е извънредно занемарена. Как подходихте към тези подиуми?



- Това е нещо като внушаемост. Всъщност взехме решение, че ще оставя мои косми по тялото ми. Лос Анджелис е парещ съвсем от самото начало. Всеки път, когато трябва да нося рокля или топ, вие виждате космите под мишниците и по краката ми. Беше някак гнусно. Космите по лицето ми в никакъв случай не порастват. Дадох всичко от себе си. Но веждите ми в никакъв случай не порастват. Лицевата част е дело на моята гримьорка Кейти Фрей, само че всичко останало е изцяло естествено. Беше толкоз забавно, когато най-после се обръснах - можех да усетя вятъра по ръцете и краката си.

- Имало ли е моменти, в които Ви е било мъчно да останете в роля?



- Когато Саша стартира да си прави нещата и ти си точно до него, а той стои с това супер съществено лице. Трябва да се държиш така, като че ли е най-нормалното нещо на света. Но той е толкоз занимателен. Имаше моменти, когато сцената беше извънредно комична и просто не можех да спра да се дръзвам. Лошо е, тъй като хората могат да се усетят, че ги сервира. Той ме научи на трик да скръствам пръстите си, да ги натискам, с цел да спра да се дръзвам.

- Имаше ли " жертви ", на които симпатизирахте? Джанис Джоунс, дамата, наета като детегледачка на Тутар, беше извънредно блага с вас - чувствахте ли, че я заблуждавате?



- Прекарахме може би пет, шест часа с Джанис и тя е индивидът, който виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Не е актриса - тя просто искаше да помогне на Тутар да се оцени, да следва фантазиите си и да се образова. Имаме потребност от хора като Джанис. Тя е ангел.

- Имало ли е моменти, когато сте чувствали, че сте изложени на физическа заплаха?



- Саша е моят небиологичен татко и ще бъде подобен вечно. Затова му се доверих през цялото време и знаех, че той в никакъв случай няма да ме сложи в рискова обстановка. В същото време имахме екип за сигурност, който съумя да ни избави един път. Може би сцената, когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, някак ме беше боязън, че нещо ще се случи. Но за благополучие избягахме.

- Знаехте ли кой е Джулиани, преди да запишете изявлението си с него?



- Знаех кой е той, тъй като 11 септември е нещо, за което всеки би трябвало да знае. Това е един от най-тежките моменти в актуалната история. Но аз не съм американка, не разбирам американската политика. Не мисля, че съм толкоз осведомена за обстановката в Америка и нейната политическа система. Саша живее тук от дълго време. Имам му доверие.

- Как се подготвихте със Саша за снимането на тази сцена?



- Говорихме доста за разнообразни сюжети. Как би трябвало да работя, по този или по друг начин. Какво би трябвало да направя? Какво е по-умно? Но във всички сюжети бях уверена, че Саша ще избави мен и сцената, тъй че да няма катастрофа. Той е моят ангел-пазител.

- Джулиани сподели, че в никакъв случай не се е държал непристойно с Вас и че е прибирал ризата си, само че други фенове считат, че е правил нещо нелегално. Какво се случи в тази сцена?



- (Смее се) Видях всичко, което и Вие. Ако сте гледали кино лентата, това е нашето обръщение. Искаме всички да видят кино лентата и да преценяват сами.

- Но сама стигнахте ли до умозаключение какво прави той?



- Вярвам, че там съм с тил (към камерата), в огледалото може да забележим какво прави той.

- Какво мислите, че се случваше? Вие сте единственият различен човек, който беше в стаята. Имахте ли някакви други индикации за това какво прави той?



- (Дълга пауза) Какво мислите, че правеше?

- Виждам по какъв начин може да бъде тълкувано и по два метода. Но аз не съм бил там.



- Саша скочи бързо в стаята, тъй като се тревожеше за мен. Така че, в случай че той беше просрочен, не знам по какъв начин щяха да свършат нещата. Но той пристигна тъкмо в точния момент.

- Джулиани мислил ли е, че Тутар е на 15 години, когато е дал единодушие за изявлението?



- Аз не съм индивидът, който кани тези хора. Когато стигнем до мястото, аз просто вземам участие в сцената, без да се представям. Не съм сигурна какво знае или не знае.

- Джулиани беше силно осмиван и подложен на критика, че е излъган от Вас и режисьорите на " Борат ". Чувствате ли се въобще зле поради това?



- Филми като този разкриват същинското лице на хората. Ще покаже същинското лице на Джанис. Ще покаже истинският характер на дамата в синагогата (Джудит Дим Еванс). Ще покаже същинският темперамент на Руди. Вие носите отговорност за личните си решения. Така че, не, не се усещам зле.

- Какво научихте за американците, измежду които живеете след излизането на кино лентата?



- Бях извънредно радостна да видя какъв брой щастливи са хората през уикенда (след президентските избори). Защото в моята страна минаха години през разнообразни системи, когато хората не са имали право на глас. Сега виждам, че хората гласоподават, а по всички улици празнуваха и плачеха, танцуваха и пееха. Това беше може би едно от най-красивите неща, които съм виждала в живота си. Беше в действителност вдъхновяващо, че за първи път в историята има жена вицепрезидент. Както във кино лентата - жените могат всичко. И от време на време се справяме по-добре.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР