Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав

...
Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав
Коментари Харесай

Две вековни дървета в област Хасково са обявени за защитени

Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов две вековни дървета в област Хасково бяха оповестени за предпазени , оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково.

Единият тип е вековно дърво от типа черна топола /Populus nigra/ в местността Клюнка, в землището на село Райкова могила, община Свиленград. Дървото е на възраст от към 150 години, с височина към 12 м, обиколка на ствола 7,02 м. Предложението за отбрана е било импортирано от община Свиленград.

Другото дърво е цер /Quercus cerris/ в землището на село Камилски дол, община Ивайловград. Дървото е на възраст от към 200 години, с височина 14 м, обиколка на ствола 2,10 м. Дървото е оповестено за вековно и удивително дърво по самодейност на Асоциацията на парковете в България, подкрепена от община Ивайловград. Местните хора го назовават " Синията " поради големия каменен олтар в основата му , наподобяващ каменна маса, прецизираха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Със заповедта се не разрешава изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, пострадването на стеблата и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата . Те ще бъдат вписани в регистрите съгласно условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета, допълниха от екоинспекцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР