Сърбия и страните от Балканския регион са принудени да плащат

...
Сърбия и страните от Балканския регион са принудени да плащат
Коментари Харесай

Сърбия и страните от Балканите плащат последствията от спирането на „Южен поток“

Сърбия и страните от Балканския район са принудени да заплащат за неуспеха на плана за газопровода „ Южен поток “, на който разчитаха доста, съобщи първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Той сподели това на форума за енергийна сигурност на територията на Евразия, който се организира в Белград.
„ По доста аргументи и преди всичко някои политически въпроси, Сърбия, за жалост не можа, както планираше, да реализира целите си за доставяне с газ през „ Южен поток “. За нас това бе най-хубавата алтернатива, която не носеше щета на никого, защото решавахме въпроса за строителството на газова инфраструктура, директни такси и това решение бе в интерес за района и Европейски Съюз “, цитира изявлението на Дачич Министерство на външните работи на страната, предава РИА Новости.
„ За страдание, макар че Европейски Съюз ни уверяваше в реализирането и съгласуването на този план, той и до момента не е осъществен. От друга страна, действителността се заключава в това, че „ Северен поток “ може да бъде изключен от Трети енергиен пакет, а „ Южен поток “ - не. За това трябваше да платят Сърбия и други страни от района, които разчитаха на него “, отбелязва министъра.
През февруари президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че ръководещите възнамеряват да продължат покупката на съветски газ, в това число и през строящият се газопровод „ Турски поток “. По думите му разисква се вид газа да минава през интерконектора България-Сърбия, който се възнамерява да бъде пуснат в употреба през 2020 година
Проектът за газопровода „ Турски поток “ планува построяването по дъното на Черно море на две тръби с потенциал от 15,75 милиарда куб м всяка, като първата е предопределена за потребителите от Турция, а втората – за страните от Югоизточна Европа.
Междувременно в материалите за визитата на съветския президент Владимир Путин в Истанбул за четиристранната среща на високо равнище по въпросите за Сирия се показва, че стартирането в употреба на газопровода „ Турски поток “ е планувано за края на 2019 година

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР