Съпредседателят на Германска социалдемократическа партия (СДПГ) Ларс Клингбайл смята, че

...
Съпредседателят на Германска социалдемократическа партия (СДПГ) Ларс Клингбайл смята, че
Коментари Харесай

Германия се затруднява да отдели 2% от БВП за военни разходи

Съпредседателят на Германска социалдемократическа партия (СДПГ) Ларс Клингбайл счита, че Германия е в положение да извърши задачата на НАТО за годишни разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт. Изчисленията на специалистите обаче обрисуват друга картина, като сочат, че има недостиг от няколко милиарда евро за реализиране на задачата, оповестява „ TVP World ”.

Преди година Германия прояви предпочитание да извърши задачата на НАТО за военни разноски на стойност 2% от Брутният вътрешен продукт. Канцлерът Олаф Шолц даже твърдеше, че този % ще бъде по висок.

Макар че политиците от СДПГ твърдят, че задачата ще бъде спазена, специалистите виждат сериозен дефицит на средства.

Оценката на Германското сдружение за външни връзки (ГДВО) демонстрира, че средствата за защита на Германия няма да доближат задачата за 2024 година Очертава се недостиг от 7 милиарда евро, макар специфичния фонд, разгласен по-рано от канцлера (100 милиарда евро) и подсилен от министъра на защитата Борис Писториус.

„ Общите разноски за защита след 2026 година ще намалеят доста, откакто специфичният фонд бъде привършен, а постоянният бюджет за защита остане непрекъснат ", считат от ГДВО.

Институтът за стопански проучвания „ Лайбниц " към Мюнхенския университет също вижда дефицит на средства в проектобюджета за 2024 година В него разноските за защита възлизат на към 1,7% от Брутният вътрешен продукт, тъй че има недостиг от 14 милиарда евро за реализиране на задачата.

Освен това икономистът Хубертус Бардт от Института за немска стопанска система в Кьолн съобщи, че през 2027 година дефицитът може да доближи 40 милиарда евро.

Според формалните данни на НАТО през 2022 година Германия е вложила в защита едвам 1,49% от своя Брутният вътрешен продукт. Този индикатор слага страната едвам на 19-о място измежду 30-те страни от НАТО.

През предходната седмица немското държавно управление се отдръпна от проект за законово закрепване на задачата за 2% разноски за защита. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР