Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в президентската надпревара

...
Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в президентската надпревара
Коментари Харесай

Кълъчдароглу почна със заплахите: Мигрантите ще станат 30 милиона, ако не съм аз

Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в президентската конкуренция в Турция Кемал Кълъчдароглу упрекна държавното управление, че е разрешило на 10 милиона „ незаконни “ мигранти да влязат в страната, заяви Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На първия тур настоящият турски президент завоюва 49,5 % от гласовете, а водачът на шестпартийния опозиционен Национален алианс Кълъчдароглу – 44,89 %.

Социологическите анкети преди изборите сочеха преднина за Кълъчдароглу. За победа на първи тур претендентът трябваше да завоюва над 50 % от гласовете.

Синан Оган от Алианса АТА получи 5,17 на 100 от гласовете, като се чака тази седмица класиралите се за балотажа претенденти да водят договаряния за поддръжката му.

На провелите се също в неделя парламентарни избори ръководещата партия на Ердоган Партията на справедливостта и развиването (ПСР), която е с ислямистки корени, и нейните националистически съдружници завоюваха удобно парламентарно болшинство.

„ Няма да изоставим родината си на този нрав, който разреши на 10 милиона незаконни мигранти да дойдат измежду нас “, сподели Кълъчдароглу във видео, оповестено в Туитър през вчерашния ден, предупреждавайки, че броят на мигрантите може да доближи 30 милиона.

„ Тези, които обичат родината си, елате пред урните “, прикани гласоподавателите Кълъчдароглу.

Той не показа доказателства за броя на мигрантите. Турция е приела най-вече бежанци в света – към 4 милиона съгласно формалните данни.

Турските управляващи са заловили близо 50 600 противозаконни мигранти тази година към 11 май, а предходната година – общо към 285 000 съгласно данни на вътрешното министерство.

Видеоклипът на Кълъчдароглу е с националистически привкус, което допуска, че акцията му изоставя предходния по-умерен звук, отбелязва Ройтерс.

Такъв метод може да се преглежда и като опит да се привлекат поддръжниците на Оган, който настояваше за връщане на мигрантите, в това число към 3,6 милиона сирийци, разселени от войната на юг.

Във видеоклипа Кълъчдароглу упреква също по този начин Ердоган в съдействие с мрежата на живеещия в Съединени американски щати ислямски свещеник Фетхуллах Гюлен, която Анкара упрекна в организирането на опит за прелом през 2016 година Мрежата е класифицирана в Турция като терористична организация.

Етикети: избориКемал КълъчдароглуТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР