Сънищата ни отвеждат в една различна реалност. Едва ли допускате,

...
Сънищата ни отвеждат в една различна реалност. Едва ли допускате,
Коментари Харесай

Възможен е диалог в реално време със сънуващ човек

Сънищата ни водят в една друга действителност. Едва ли допускате, че човек, потънъл в бездънен сън, може да възприема въпроси и да им дава отговор. Но ново изследване, оповестено в списание Current Biology демонстрира, че в действителност това е действителен факт.
„ Открихме, че хората в REM етапа на съня могат да взаимодействат с експериментатор и да вземат участие в връзка в действително време “, споделя ръководителят на плана Кен Палер, работещ по програмата за когнитивна неврология в  Северозападния университет, Еванстън, Илинойс, Съединени американски щати.
„ Показахме също, че сънуващите са способни да схващат въпроси, да вземат участие в интервенции с работната си памет и да дават отговори. Повечето хора мислят, че това е невероятно - че хората или ще се разсънят, когато им бъде заложен въпрос или няма да могат да отговорят, само че сигурно няма да схванат въпроса, в случай че въобще го чуят. "
Въпреки че сънищата са неотлъчна част от човешкото схващане и подсъзнание, учените към момента не могат да обяснят това прекарване съответно. Да се разчете смисъла на сънища по техния преразказ е сложна работа, защото интерпретацията е изпълнена с изкривявания и забравени детайлности. 
„ Нашата пробна цел е сходна на това да намерим метод да беседваме с астронавт, който е в различен свят, само че в този случай светът е напълно фиктивен въз основа на мемоари, съхранявани в мозъка “, пишат откривателите. Те са уверени, че намирането на метод за връзка може да отвори вратата за бъдещи проучвания за да научим повече за сънищата, паметта и по какъв начин съхранението на паметта зависи от съня, споделят учените.
Експериментите са осъществявани с 36 души, които са били в съзнателен сън, в който човек е наясно, че сънува. Откритието е извънредно с обстоятелството, че включва четири без значение извършени опита, употребяващи разнообразни подходи за реализиране на сходна цел. Освен групата в Северозападния университет в Съединени американски щати, различен екип е правил изследвания в университета Сорбона във Франция, трети - в университета в Оснабрюк в Германия и четвърти - в медицинския център на университета Радбуд в Холандия.
„ Събрахме резултатите дружно, тъй като почувствахме, че комбинацията от резултати от четири разнообразни лаборатории, употребяващи разнообразни подходи, най-убедително свидетелства за действителността на този феномен на двупосочна връзка. По този метод виждаме, че могат да се употребяват разнообразни средства за връзка. “, сподели Карън Конколи, докторант в Северозападния университет и първи създател на хартията. 

Някои от участниците в опитите, които елементарно „ се вписали " в двупосочна връзка, имали нарколепсия и чести осъзнати сънища. Останалите включвали хора с доста опит в осъзнатите сънища, както и хора без подобен. Изводите били безапелационни - допустимо е хора, до момента в който сънуват, да следват указания, да правят елементарни математически интервенции, да дават отговор с „ да " или „ не " на въпроси или да кажат каква е разликата сред разнообразни сетивни тласъци. Някои реагирали с придвижвания на очите или посредством стесняване на лицевите мускули. Изследователите назовават това ​​„ интерактивно сънуване “.
Бъдещите проучвания на процеса на сънуване могат да употребяват тези способи за оценка на когнитивните качества по време на сън по отношение на събуждането. Те биха могли да оказват помощ за инспекция на точността на разказаните сънищата след пробуждането. Извън лабораторията методите могат да се употребяват, с цел да оказват помощ на хората за решение на разнообразни проблеми по време на сън - да вземем за пример при повтарящи се кошмари или компликации със заспиването поради боязън от такива. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР