Самолет, свързан с ръководителя на руските военни наемници Евгений Пригожин,

...
Самолет, свързан с ръководителя на руските военни наемници Евгений Пригожин,
Коментари Харесай

Пригожин е кацнал в Беларус с частен самолет от Русия, твърди Reuters

Самолет, обвързван с ръководителя на съветските военни наемници Евгений Пригожин, дойде в Беларус от Русия, заяви Reuters.

Уебсайтът за следене на полети Flightradar24 сподели, че аероплан Embraer Legacy 600 с идентификационни кодове, които съответстват със аероплан, обвързван с Пригожин в документите за наказания на Съединени американски щати, се снижава до височина за кацане покрай беларуската столица Минск.

За първи път той се появява на уеб страницата за следене над Ростов - южния съветски град, който изтребителите на Пригожин превзеха в събота.

Междувременно, съветската държавна осведомителна организация РИА заяви, че управляващите са прекратили наказателното дело против групата " Вагнер " на Пригожин, защото " участниците са прекратили дейностите, директно ориентирани към осъществяване на закононарушение ".

Съгласно контрактуваното късно в събота съглашение, което потуши рецесията, Кремъл съобщи, че бойците, взели участие в протеста, няма да бъдат преследвани.

Пригожин съобщи, че ще отиде в Беларус по покана на нейния президент Александър Лукашенко. Но детайлности за препоръчаното от него пътешестване в заточение не бяха оповестени обществено и местонахождението му остана непотвърдено в продължение на три дни.

За финален път той е забелязан на обществено място в събота вечерта, усмихвайки се и поздравявайки минувачи, до момента в който напуща Ростов. Пригожин е бил в задната част на джип, откакто е наредил на хората си да се отдръпват.

В понеделник вечерта съветският президент Владимир Путин съобщи в послание, че водачите на протеста са предали родината си, само че не загатна Пригожин поименно. Путин съобщи, че на бойците от " Вагнер " ще бъде позволено да се открият в Беларус, да се причислят към съветската войска или да се върнат вкъщи.

62-годишният Пригожин, някогашен съдружник на Путин и някогашен пандизчия, чиито наемници от " Вагнер " са водили най-кървавите сражения по време на войната в Украйна, съобщи, че е почнал протеста, с цел да избави групата си, откакто му е било подредено да я подчини на Министерството на защитата.

Неговите бойци са спрели похода си в събота, с цел да се предотвратят кръвопролития, откакто съвсем са стигнали до Москва. Те са били принудени да смъкват самолети, които са ги атакували по пътя, сподели той. " Отидохме като проява на митинг, а не с цел да смъкваме държавното управление на страната ", сподели Пригожин в аудиопослание в понеделник.

В речта си късно нощес, която беше първият обществен коментар на президента след протеста, Путин удостовери, че съветски водачи са били убити в битката против похода към Москва. Той благодари на руснаците, че са показали патриотична взаимност.

Враговете на Русия желаеха да видят страната " да се удави в кървави цивилен безредици ", само че Русия няма да се поддаде на " никакъв шантаж, на никакъв опит за основаване на вътрешни вълнения ", сподели Путин.

Руските водачи се пробват да внушат, че обстановката се възстановява след прекратения протест, отбелязва Reuters.

Снощи Путин се срещна с ръководителите на службите за сигурност, в това число с министъра на защитата Сергей Шойгу. Едно от главните претенции на Пригожин беше Шойгу да бъде уволнен дружно с най-висшия съветски военачалник.

Междувременно, в Украйна президентът Зеленски съобщи във вечерното си послание, че в понеделник военните са постигнали прогрес във всички браншове на фронтовата линия, като назова това " благополучен ден ".

Киев се надява, че хаосът, провокиран от опита за протест в Русия, ще подкопае съветската защита, до момента в който Украйна продължава с контраофанзивата за връщане на окупираните територии. Властите настояват, че са завладяли девето село в южната част на страната, където настъпват от началото на юни.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР