Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са

...
Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са
Коментари Харесай

Тежки наводнения отнеха живота на над 200 души в Източна Африка

Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са изгубили живота си. Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси съобщи през днешния ден, че броят на смъртните случаи в Сомалия е 96, а 746 000 души са напуснали домовете си, с цел да се спасят от бедствието. Предполага се, че общо два милиона индивида в страната са били наранени от бедствието.

 

Обстановката се усложнява и в прилежаща Кения. Вътрешният министър Реймънд Омоло осведоми, че в източноафриканската страна са починали минимум 120 души. Освен това хората от 90 000 семейства са били подслонени в 120 лагера за краткотрайно настаняване.

 

Наводненията в района бяха провокирани от проливни дъждове, свързани с климатичния феномен Ел Ниньо, напомня ДПА. Хуманитарни организации към този момент сигнализираха за възходящ брой на случаи на холера и други заболявания, породени от застоялата вода в регионите, потърпевши от наводнението. Положението е извънредно тежко в провинцията, както и в по-бедни градски региони без канализационна система. 

 

През последните години Сомалия, Североизточна Кения и елементи от Етиопия бяха мощно наранени от суша. Дъждовните интервали в района нормално пораждат два пъти в годината, само че през последните пет такива сезона нямаше задоволително превалявания, отбелязва ДПА.

 

Феноменът Ел Ниньо, породен от затоплящата се тропическа част на Тихия океан, провокира климатични аномалии, да вземем за пример проливни дъждове в сухи региони и суша в дъждовни зони. Той се следи на всеки две до седем години. Специалисти, осведомени с измененията в климата, споделят, че световното стопляне ускорява още повече изключително тежките последствия от Ел Ниньо.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР