Само на 15-на минути с кола от Пловдив, има магично

...
Само на 15-на минути с кола от Пловдив, има магично
Коментари Харесай

Днес е празника на прохладно и магическо място, само на 15 минути от Пловдив

Само на 15-на минути с кола от Пловдив, има магично и ветровито място, което ни избавя и от жегите и ни зарежда с сила и положително въодушевление, сподели изследване на  Plovdiv24.bg . Става въпрос за кукленският манастир " Свети Безсребреници Козма и Дамян " или " Свети Врач ".

Днес е празника на манастира и в местността към него има събор.

Разположен на 2 километра югозападно от град Куклен и на към 10 километра западно от Асеновград. Разположен е в живописните гънки на каузи Чернатица от Западните Родопи.

Построен е до извор с лековита вода. Лечебните свойства на тази вода са били познати още от времето на античните траки. Народното име на манастира е " Свети Врачове ". Посветен е на светите лечители Козма и Дамян. В манастира се пази като скъпа светиня ръката на Свети Козма. Към манастира има и дребна черква, за която се счита, че е една от най-старите християнски църкви в България.

Първоначалното име на манастира е " Св. Безсребърници " съгласно непокътнатия ктиторски надпис на аязмото. Не инцидентно за патрон на обителта са определени светите Безсребърници Козма и Дамян, необятно известни в християнския свят като лечители и бързи помощници в неволя. Още от основаването си, манастирът е свещено място за поклонение и очакване на болните. Светинята е наречена на светите братя поради техните лечителски качества.

Няма единно мнение по кое време тъкмо е зародил манастирът " Свети свети Козма и Дамян ". За първи път за него се загатва още през ХІ век в един документ за парцелите на Бачковския манастир. Според някои откриватели духовната обител е издигната от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани - създатели на Бачковския манастир.

Най-разпространената теза е, че Кукленският манастир е учреден по време на Втората българска страна (XII-XIV в.) към целителен извор. Аязмото е било познато и на античните траки, водите на което съгласно преданията церят полуда. По време на царуването на цар Иван Александър (1341 - 1371 г.), манастирът е прочут с книжовната си школа и културното си въздействие.

Според редица данни, манастирът е останал незасегнат и през XVII в., по време на помохамеданчването на родопските (чепинските) българи, когато 33 манастира и 218 църкви сред Костенец и Станимака (дн. Асеновград) са сринати до основи. Кукленския манастир е закрилян от турските управляващи, защото в него се лекували фамилиите на османските управници. За това загатва и националното поверие, съгласно което прогонените от потурнаците български монаси от Белочерковския манастир намерили леговище тук. Поради това, не е изключено, след покоряването на България, тук да са намерили леговище някои от учениците на Евтимий Търновски, които са го придружавали при заточаването му в близкия Бачковски манастир. Те точно е допустимо да са пренесли от Търново в Кукленския манастир фамозния Иван Александров Песнивец от 1337 година (съхранява се в този момент в библиотеката на БАН), който бил открит в ново време на тавана на манастирската черква.

През османското робство светата обител е разрушавана и съграждана на 2 пъти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР