Само 20 компании в света са източник на повече от

...
Само 20 компании в света са източник на повече от
Коментари Харесай

Едва 20 компании са източник на над половината еднократна пластмаса в света

Само 20 компании в света са източник на повече от половината пластмасови артикули за еднократна приложимост като бутилки, опаковки за храни и торбички, които се изхвърлят всеки ден и постоянно стигат до океаните, демонстрира интернационално изследване с присъединяване на London School of Economics.

Сред посочените 20 нефтохимични колоси, произвеждащи полимерите, които са нужната суровина за произвеждане на пластмасовите артикули, са ExxonMobil, Dow и  Sinopec.

Те са източник на 55% % от пластмасовите боклуци от артикули за еднократна приложимост в света. Проучването е направено измежду към 1 000 компании. Направена е и ранглиста на страните, които генерират най-вече пластмасови боклуци при еднократна приложимост на глава от популацията.

Австралия оглавява тази ранглиста, Съединените щати са втори. Обединеното кралство е на четвърто място с повече от 40 кг на човек за година. Отчасти нарастването на пластмасовите боклуци се дължи на по-голямата потребност от маски и друго защитно и здравно съоръжение, подбудено от рецесията с Covid-19.

Междувременно от Международната организация по енергетика обявиха, че продажбите на газови бойлери и изобщo на всички нови бойлери на фосилни горива би трябвало да спре до 2025 година, в случай че светът счита да реализира нулеви излъчвания на нездравословни газове доникъде на века.

Това е единствено една от общо 400 стъпки по пътя към нулеви излъчвания, посочени в отчет на организацията. До края на 2035 година би трябвало да спре продажбата на бензинови и дизелови коли по света.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР