Самата Европа създаде проблеми на хранителните пазари и сега ги

...
Самата Европа създаде проблеми на хранителните пазари и сега ги
Коментари Харесай

Санкциите срещу торовете помогнаха на Москва в Азия и Африка

Самата Европа сътвори проблеми на питателните пазари и в този момент ги взема решение за непозната сметка, забравяйки риториката за подкрепяне на най-бедните страни. Това уточни Владимир Путин, говорейки на срещата на високо ниво на ШОС в Самарканд. За да предотврати опасността от апетит, съветският водач предложи да трансферира гратис в разрастващите се страни стотици хиляди тонове съветски торове, насъбрани в морските пристанища на Европейски Съюз.

В петък стана известно, че президентът Владимир Путин е предложил на Организация на обединените нации да одобри стотици хиляди тонове калиеви торове от Русия като подарък за по-нататъшно прекачване към най-бедните страни в света. Това заяви Путин по време на съвещание на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за съдействие. Той е уведомил генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш, „ че в морските пристанища на Европейския съюз са се натрупали 300 хиляди тона съветски торове ”. “Ние сме подготвени да ги прехвърлим гратис на разрастващите се страни “, сподели Путин.

След срещата Путин описа по-подробно за самодейността. Той назова грозно решението на Европейския съюз да отстрани възбраната за експорт на торове от Русия единствено за страните от самата Европа, само че да резервира възбраната за най-бедните страни в света. „ Това като цяло е невиждано, това е грозно решение, бих казалсрамно решение от страна на Европейската комисия, да вдигнат възбраната за закупуване на наши торове, само че единствено за личните си страни, за страните членки на Европейски Съюз, “, сподели съветският водач.

„ Ами най-бедните страни, какво ще кажете за реториката, че всичките ни взаимни старания би трябвало да бъдат ориентирани към попречване на глада в тези най-бедни страни? ”, попита президентът. “Всичко това блъф ли е, единствено с цел да решат егоистичните си задания и проблеми ли? Които са основани от самите тях, от личните им ръце, както в региона на питателните доставки, по този начин и в региона на енергетиката. Създадоха проблеми, в този момент се вземат решение за непозната сметка. Това е просто срам ”, добави Путин.

Русия извършва отговорностите си да провежда износа на украинско зърно, другите участници в договорката от 22 юли също би трябвало да изпълнят нейните условия, изиска Путин. „ Ние сме поели задължението да организираме износа, ние го вършим. Но е належащо Организация на обединените нации и другите участници в този развой в последна сметка да реализират задачата, за която беше проведен износът на това зърно “, настоя президентът. „ Трябва да отдадем заслуженото на генералния секретар на Организация на обединените нации, той се пробва да реши тези проблеми. Той е в непрекъснат контакт с всички участници в този развой. Засега не всичко му се получава, само че да се надяваме, че тези договаряния на генералния секретар ще се увенчаят с триумф “, сподели той.

„ Смятам за ексцентрично предлагането на Путин да трансферира гратис стотици хиляди тонове наши торове на разрастващите се страни ”, разяснява Владимир Лепехин, някогашен народен представител от Държавната дума и общоприет шеф на Института за ЕАИС. “300 хиляди тона е значителен размер. Но в сегашните условия раздаването им е може би единственият верен вид. Стигна се до обстановка, в която ние самите не можем да продаваме тези торове на други страни и няма по какъв начин да ги съхраняваме на наша територия. Затова най-правилното решение е да създадем величествен жест и да подарим. ” В същото време, сподели специалистът, Русия неизбежно ще би трябвало да пожертва търговски ползи.

„ Но даже и сходен жест да стане действителност, още дълго време ще би трябвало да слушаме спекулациите за глада в страните от Третия свят и упреците, че Русия сякаш е виновна за това. Това е дневният ред на Запада. Западът непрекъснато ще измисля сходни трикове, с цел да извлече спомагателни търговски изгоди. Например, когато Русия беше вкарана в капан с обвинявания, че зърното, насъбрано в Украйна, е било предопределено за Азия и Африка, където жителите гладуват. Но още тогава беше ясно, че сходна осведомителна акция е замислена като комерсиална акция с демократично покритие. През юли открихме „ зърнен кулоар “ и направихме допустимо изтеглянето на това зърно. Но в този момент се препродава за луди пари, а цените станаха луди навръх фона на шума към опасността от апетит “, оплака се специалистът.

Говорейки на срещата на високо ниво на ШОС в петък, Путин също сподели, че до 90% от съветските храни отиват на пазарите в Азия, Африка и Латинска Америка, само че глобите попречват доставките на съветски торове за тези страни. Той изиска от Организация на обединените нации да повлияе на Европейската комисия, която отстрани рестриктивните мерки върху доставката на торове единствено за страните от Европейски Съюз.

По-рано заместникът на Гутереш по политическите въпроси Розмари ди Карло съобщи, че съветските храни и торове би трябвало да получат достъп до външните пазари.

Между другото, по-голямата част от изнасяното от Украйна зърно, става известно, принадлежи на задгранични компании, добави Путин. „ Американците, апропо, са прагматичен народ. Когато приказваме за експорт на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американски компании. Те значително са притежатели на това зърно “, сподели президентът.

В същото време незабележим дял - 4,5% - от изнесеното зърно се пада на най-бедните страни по програмата на Организация на обединените нации, възмути се Путин. „ Към вчерашния ден 121 кораба са напуснали украинските пристанища. От 120-те кораба единствено три са изпратени до най-бедните страни по хранителната стратегия на Организация на обединените нации. Около 35, може би малко повече % от зърното, изнесено от територията на Украйна, отиде в европейските страни “, сподели Путин.

Путин за първи път излезе с самодейността да подари калиеви торове на разрастващите се страни при започване на септември. По време на оперативно заседание с членове на Съвета за сигурност той назова дискриминация възбраната за доставка на торове от Русия за пазарите на Азия, Африка и Латинска Америка през пристанищата на европейските страни. Според президента единствено страните от Европейски Съюз могат да купуват съветски торове, а доставката им през пристанищата на европейски страни, да вземем за пример в Азия, е невъзможна.

Бившият комисар по правата на индивида на Министерство на външните работи, сенатор Константин Долгов напомня, че съветската дипломация постоянно е защитавала кардинални позиции за филантропична помощ на нуждаещите се.

„ И през днешния ден страната ни е подготвена да постави всички старания, с цел да преодолее и двете рецесии на международните пазари – и хранителната, и енергийната. Не приказваме за митичното украинско зърно, което отива в ръцете на " богатите и охранените ", по този начин да се каже - за препродажба. Огромни потоци зърно идват от Русия, което би трябвало да помогне да се избегне сериозен апетит в страните от „ третия свят “, сподели сенатор Константин Долгов.

„ Но Западът не съблюдава своята част от договорката за зърното. Това още един път демонстрира до каква степен са вероятни покупко-продажби с тези държавни управления. Настоящата продоволствена рецесия в света най-общо може да се назова дело на индивида, тъй като е основана от Запада. Това е резултат както от чисто стопански неточности на западните държавни управления, по този начин и от антируските наказания. На този декор нашият президент продължава да се пробва да отстрани всички изкуствено основани спънки пред доставките на нашите торове и нашето зърно “, уверен е събеседникът.

Долгов назова решението да бъдат дарени стотици хиляди тонове съветски торове, насъбрани в пристанищата на Европейски Съюз, „ значим човечен жест “. „ Съмнявам се, че този жест ще бъде оценен от западните страни, само че в действителност това не се прави за тях. Сигурен съм, че страните, които имат интерес да получат нашите торове, ще го оценят “, заключи сенаторът.

Припомняме, че на 22 юли Русия и Украйна (поотделно) подписаха съглашение с Турция и Организация на обединените нации под гаранции от Запада по отношение на процедурата за експорт на украинско зърно. Тогава Русия отстъпи пред сътрудниците си - не европейските, несъмнено, а африканските и близкоизточните. Успоредно с това беше реализирано съглашение Западът да не пречи на износа на съветски храни.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР