Съгласно новите разпоредби, приети от Министерския съвет днес, търсещите работа

...
Съгласно новите разпоредби, приети от Министерския съвет днес, търсещите работа
Коментари Харесай

Добра новина за хората, които търсят работа

Съгласно новите разпореждания, признати от Министерския съвет през днешния ден, търсещите работа ще могат да се записват в бюро по труда, без да е належащо посещаване на място, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Това може да стане по електронен път по реда на Закона за електронното ръководство, посредством лицензиран пощенски оператор или по различен подобаващ метод, оповестен на интернет страницата на Агенцията по заетостта. При регистрация на място, тя може да се реализира във всяко бюро по труда, без значение от непрекъснатия или сегашния адрес на лицето.

Според признатите през днешния ден от кабинета промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта, на стопански неактивните хора ще се дават услуги за информиране, консултиране, ориентиране за независимо търсене на работа или регистрация в териториално отделение на Агенцията по заетостта, предава " Телеграф ".

Основните цели на нормативните промени са облекчаването на административна процедура по регистрация в бюро по труда на търсещите работа, регламентирането на действия за поощряване на заетостта на стопански неактивните хора и определянето на реда и изискванията за финансиране на процедури по валидиране на професионални познания, умения и компетентности за безработни. С новите разпореждания се понижава административната тежест за работодателите, които аплайват за средства по насърчителните ограничения за претовареност и образование.

За улеснение на достъпа до пазара на труда трудовите медиатори ще насочват безработните към валидиране на техните професионални познания, умения и компетентности. Агенцията по заетостта ще разгласява на интернет страницата си лист на институциите, които имат право да правят тази процедура по валидиране. Безработните, които желаят да се включат в нея, ще подават заявление по пример в бюрата по труда. За присъединяване в процедурата по валидиране те ще получават средства за стипендия, транспортни и квартирни разноски.

Предложените промени и допълнения в Правилника произтичат от влезлите в действие през юни т.г. промени в Закона за поощряване на заетостта и осъществяването на промени по Националния проект за възобновяване и резистентност в региона на общественото включване, образованието и уменията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР