Съединените щати неофициално са повдигнали пред Турция възможността Анкара да

...
Съединените щати неофициално са повдигнали пред Турция възможността Анкара да
Коментари Харесай

САЩ са предложили Турция да прехвърли на Украйна своите С-400

Съединените щати импровизирано са повдигнали пред Турция опцията Анкара да изпрати своите съветски системи за противоракетна защита С-400 в Украйна , съгласно източници на Ройтерс, осведомени с въпроса.

Представители на Съединени американски щати са отправили предлагането през последния месец на турските си сътрудници, само че не е било отправено съответно или публично искане, са споделили източниците, като са прецизирали, че това е станало по време на визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман в Турция по-рано този месец .

В последните дни администрацията на Байдън моли съдружници, които разполагат със руски или съветски системи и съоръжение, в това число С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им в Украйна , с цел да й оказват помощ в битката против съветската инвазия, почнала на 24 февруари.

Идеята, която съгласно анализаторите сигурно ще бъде отхвърлена от Турция, е била част от по-широка полемика сред Шърман и турски чиновници за това по какъв начин Съединените щати и техните съдружници могат да създадат повече за поддръжка на Украйна.

Турските управляващи не са коментирали никакво предложение на Съединени американски щати, обвързвано с прехвърлянето на Украйна на системите С-400, които са обект на дълготраен спор сред Анкара и Вашингтон . Служители на турското външно министерство не са коментирали тематиката.

Турски източници и анализатори споделиха, че сходно предложение не би било признато от Турция , цитирайки проблеми, вариращи от механически трудности, свързани с инсталирането и употребата на С-400 в Украйна, до политически опасения за реакцията на Русия.

Вашингтон неведнъж е молил Анкара да се освободи от съветските системи с ракети земя-въздух, още откакто дойде първата доставка през юли 2019 година Съединените щати постановиха наказания на турската отбранителна промишленост и извадиха Турция от програмата за създаване на изтребители F-35 .

Анкара съобщи, че е била принудена да избере С-400, защото съдружниците не са дали сходни оръжия при приемливи условия.

Съединени американски щати желаят да се възползват от актуалната обстановка в Украйна, с цел да върнат Турция назад в орбитата на Вашингтон. Усилията за намиране на " креативен " способи за възстановяване на обтегнатите връзки се форсираха през последните седмици, макар че до момента нито едно съответно предложение не е довело до позитивен резултат, настояват осведомени с процеса източници от Съединени американски щати и Турция.

" Мисля, че всички знаят, че С-400 е дълготраен проблем и може би това е моментът, в който можем да измислим нов метод за решение на този проблем ", сподели Шърман пред турската телевизия " Хабертюрк " в изявление на 5 март.

Анкара формулира деликатно своята изразителност, с цел да не " разгневи " Москва , настояват анализатори, защото Турция има тесни връзки в региона на енергетиката, защитата и туризма. Но Анкара също продаде високоефективни военни дронове на Киев и подписа договорка за взаимното им произвеждане, което " ядоса " Кремъл. Турция също се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 година

Припомняме, на 17 март външният министър Дмитрий Кулеба организира диалози с турския си сътрудник а. След тази намира се появи информация, че Турция е подготвена да прегледа опцията в бъдеще да стане един от гарантите за сигурността на Украйна.

От самото начало на руско-украинската рецесия Анкара зае ясна, уравновесена и справедлива позиция , говорейки в поддръжка на върховенството на правото. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, преди диалози с съветския външен министър Сергей Лавров в Москва, предава Анадолската организация.

Турция поддържа позитивни връзки както с Украйна, по този начин и с Руската федерация , играейки ролята на почтен медиатор, съобщи по време на това посещаване Чавушоглу.

Турция е ангажирана с Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите (Босфора и Дарданелите) и ще съблюдава нейните разпореждания. " С наслада научихме за решението на Русия да не прекарва (военни) кораби през проливите ", сподели турският външен министър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж предлага да организра среща очи в очи сред президентите на Русия и Украйна в Турция и да помогне по всевъзможен метод за прекъсване на този спор сред две другарски на Анкара страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР