Съединените щати изпратиха морска група, водена от атомния самолетоносач “Роналд

...
Съединените щати изпратиха морска група, водена от атомния самолетоносач “Роналд
Коментари Харесай

Китай и Америка са готови да започнат война заради жена

Съединените щати изпратиха морска група, водена от атомния самолетоносач “Роналд Рейгън ”, в Тайван. Там китайската войска към този момент я чака с най-новата военна техника и лозунга „ Ще посрещнем врага в цялостно въоръжение! “ Така двете суперсили се приготвиха за визитата в Тайван на ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси. Ще се стигне ли до боен конфликт на огромните международни сили?

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати, демократката Нанси Пелоси ще дойде в Тайван във вторник вечерта и ще посети Народното събрание на острова, в сряда. Тази информация беше публикувана в понеделник от тайванския вестник “Жию Жибао”. Друго локално издание, “Юнайтед Дейли Нюз”, приказва за допустима среща сред Пелоси и Цай Инвен, президент на Тайван, страна, която не е приета от голямото болшинство страни в света, в това число от Съединените щати.

От тези известия следва, че пътуването на Пелоси няма да се ограничи до възможен директен престой на летището, както предвидиха някои специалисти. Източниците на “Жию Жибао” даже показват хотелите, в които Пелоси и нейният антураж са резервирали стаи - “Гранд Хаят” и “Мариот” в столицата на Тайван Тайпе. Базираното в Пекин англоезично издание на “Глобал ТаймС” (подразделение на основния орган на китайската комунистическа партия “Женмин Жибао”) по-рано допусна, че самолетът на Пелоси може да направи хипотетично " наложително " кацане в Тайпе под предлог за техническа нередовност.

Властите на " Република Китай " (както публично се назовава Тайван) не удостоверяват, нито отхвърлят известията за идването на ръководителя на долната камара на американския парламент. В момента Пелоси е в Сингапур. Официално обиколката на ръководителя на Камарата на представителите в Източна Азия включва Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Тайван не се загатва в програмата.

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкен предизвести авансово, че в случай че Пелоси реши да посети Тайван и Китай сътвори напрежение, Пекин ще бъде само виновен. Администрацията на Джо Байдън съобщи: Вашингтон има намерение да подсигурява сигурността на ръководителя на Камарата на представителите. Още на 30 юли самолетоносачна ударна група на Военноморски сили на Съединени американски щати, водена от атомния самолетоносач “Роналд Рейгън”, напусна Южнокитайско море и навлезе във Филипинско море през пролива Сан Бернардино. Оттам групата, заобикаляйки филипинския остров Лусон, се придвижи към Тайван.

Съобщава се също, че в понеделник сутринта американски аероплан “Груман” C-2 е изхвърчал от летище в Окинава и е навлязъл във водите на пролива при Лусон. Разстоянието сред Лусон и Тайван е малко над хиляда километра и се преодолява от пътнически аероплан единствено за два часа.

Очевидно е също, че Пелоси явно ще лети до Тайпе с конвой от изтребители на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, сподели американският специалист Дмитрий Дробницки. Ударната група, водена от “Роналд Рейгън,” несъмнено наподобява и като конвой. Китайската войска ще се придържа към декларираната позиция, с цел да попречи на Пелоси да посети острова, който КНР смята за своя краткотрайно неконтролирана територия, сподели Николай Вавилов, китаист, консултант на шефа на Института за Китай и модерна Азия на Руската академия на науките, създател на книгата " Китайската мощ ". Той акцентира: „ Ако визитата се реализира, то ще се организира в обстановка, близка до началото на стеснен спор и конфликт сред въоръжените сили на Китай и Съединените щати.

В понеделник Народоосвободителна войска разгласи поредност от военни учения в Южнокитайско море сред 27-31 юли и 2-6 август, в това число учения с живи стрелби единствено на 125 километра от Тайван. Освен това Китайската администрация за морска сигурност издаде навигационно предизвестие за блокиране на част от Южнокитайско море от 2 до 6 август.

Също по този начин Източната бойна командна зона на НОАК издаде изказване със следното наличие: „ Ще посрещнем врага изцяло въоръжени, подчинявайки се на заповедта, ще влезем в борба. Погребете всички нахлуващи врагове. Напред към общата победа! “ Към обявата е приложено и видео, на което мотострелкови войски, морска пехота и бойни самолети са вдигнати нащрек. Във видеото се виждат и изстрелвания на балистични ракети, бойни стрелби на авиация, артилерия и кораби. Последната част демонстрира скачащи парашутисти от военно-транспортен аероплан и десант на брега от морски пехотинци.

„ Заслужава да се добави, че визитата на Пелоси, както се оказва, е планувано да съвпадне с 20-ия юбилеен конгрес на Комунистическата партия на Китай. В резултат на това имаме подготвен предлог за война. И всичко това беше направено от един възрастен американски чиновник, който е на две минути от оставката си “, отбелязва Дробницки.

Както бе упоменато по-рано, от позиция на ръководещата Китайска комунистическа партия в Пекин, Тайван е бунтовна територия, в която се укриват останките от националистите от партията “Гоминдан”, изгубили в гражданската война. Съществуването на „ белия “ остров под военно прикритие на Съединени американски щати единствено по себе си остава историческо предизвикателство за Китай, а първото демонстративно посещаване на третото американско лице (което де юре е Пелоси) от 1997 година е изключително обидно за Пекин.

Добавяме, че президентът Цай Инвен, с който Пелоси би трябвало да се срещне, принадлежи към Демократическата прогресивна партия. Тази партия се застъпва за провъзгласяването на " Република Тайван ", обособена от Китай - за разлика от “Гоминдана”, който се застъпва за обединяването на острова с континенталната татковина по схемата " една страна - две системи ". Както означават специалистите, историческите съперници на КПК от “Гоминдан” са подготвени да водят разговор с „ аления Пекин “, за разлика от сепаратистите от ДПП, които са изцяло следени от Съединени американски щати. В края на юли формален Пекин предизвести, че отговорът на вероятно посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван ще бъде боен.

Вашингтон обаче даде ясно да се разбере на Пекин, че не желае да изостря обстановката до рисков лимит. Белият дом се ангажира да поддържа отворени канали за връзка с Китай при положение на рецесия заради идването на Пелоси, сподели Джон Кърби, координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Държавният секретар Блинкен акцентира, че Пелоси съставлява клон на държавното управление, самостоятелен от администрацията на Съединени американски щати - законодателната власт - и без значение, без координиране с Белия дом, може да вземе решение за вероятно посещаване в Тайван. Припомняме, че пътуването на американската делегация, водена от Пелоси, до Тайван трябваше да се състои през април. Администрацията на Байдън неведнъж - последно в края на юли - разубеждаваха третото лице в Щатите от провокативно начинание. Но в този момент, когато Пелоси евентуално ще дойде в Тайван, Съединени американски щати ще защитят третото си лице с цялата си мощност.

„ Посещението на Пелоси в Тайван наподобява като рисков, само че въпреки всичко фарс или игра с нервите на Китай под формата на усмиряване и след това ескалация. Сега Китай очевидно ще направи внезапни изказвания, на които Щатите ще би трябвало да отговорят “, отбелязва Дробницки. В управлението на КНР обаче няма консенсус по какъв начин да се работи против Съединени американски щати в тази обстановка, сподели източникът.

„ Например, в Пекин има хора, които не желаят изостряне на връзките със Запада, тъй като по този начин са научени в Международния валутен фонд. Така че визитата на Пелоси ще провокира спор в китайските елити “, предвижда Дробницки.

„ Вътрешнополитическата обстановка както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай тласка висшето политическо управление на двете страни да предприеме безкомпромисни радикални стъпки към противоположната страна, тъй като не става дума единствено за вътрешното водачество, само че и за външния свят, да вземем за пример в Източна Азия “, прибавя синологът Вавилов.

Според него в този случай не са изключени произшествия във въздуха и морето, информация за които ще се подава според от развиването на обстановката. „ Сред дипломатическите отговори може да има отзоваване на китайския дипломат в Съединени американски щати и други стъпки. Не изключвам и спонтанни манифестации и конфликти към американските дипломатически задачи в Китай, всеобщи акции против американски компании и американски артикули. Тъй като отговорът на визитата на Пелоси е въпрос на престиж на Си Цзинпин, протеже на китайските военни кръгове, Пекин може да предприеме отчасти ограничение на корабоплаването в Тайванския проток, по-строги условия за съблюдаване на предупредителната зона на китайската Противовъздушна отбрана в южната част Китай и Източнокитайско море, което ще се отрази на американските самолетни компании “, уверен е политологът.

Китай ще се опита освен да даде на Съединени американски щати мощна вътрешнополитическа реакция, само че и ще се опита да употребява това посещаване, с цел да оправдае усилването на контрола над корабоплаването и въздушния трафик в Южнокитайско и Източнокитайско море, отбелязва Вавилов. „ Възможността за започване на пълномащабна интервенция и десант в Тайванския проток е понижена от метеорологичните условия - в този момент там е сезонът на мусоните. Но в случай че НОАК в действителност стартира да се бие, тя може да се ограничи до опити да превземе околните дребни острови край брега и в Тайванския проток и да се опита да блокира корабоплаването покрай тайванската столица. Не е изключен огромен бойкот: подсещам, че преди визитата на Майкъл Помпео целият остров остана без електричество. Възможни са и масирани хакерски атаки. Въпреки това на Пелоси ще бъде разрешено да напусне острова, защото проектите на Китай не включват широкомащабен директен спор със Съединени американски щати и Вашингтон знае и взема това поради “, акцентира Вавилов.

Добавяме, че за Пелоси към този момент се е извила самобитна опашка. В понеделник “Гардиън”of London заяви, че членовете на комисията по външни работи на Камарата на общините, долната камара на английския парламент, възнамеряват да посетят Тайван, евентуално през ноември или декември. Според тях с това посещаване Лондон има намерение да изрази поддръжката си за Тайпе в различията му с Пекин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР