Съединените щати и Европейският съюз сложиха край на търговската война

...
Съединените щати и Европейският съюз сложиха край на търговската война
Коментари Харесай

ЕС и САЩ спират търговската война, обръщат се срещу Китай

Съединените щати и Европейският съюз сложиха завършек на комерсиалната война посред им, позволиха разногласието за митата за стомана и алуминий и обявиха, че ще работят върху световно съглашение за битка с " мръсното " произвеждане и свръхкапацитета в промишлеността, предава Reuters.

Бъдещото съглашение ЕС-САЩ ще бъде предизвикателство за Китай, който създава повече от половината от стоманата в света и който Брюксел и Вашингтон упрекват, че основава свръхкапацитет, който заплашва оцеляването на техните лични стоманодобивни промишлености.

" Съединените щати и Европейският съюз реализираха огромен пробив, който ще се оправи с екзистенциалната опасност от изменението на климата, като в същото време отбрани американските работни места и американската промишленост ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пред кореспонденти в Рим на взаимно събитие с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в коридорите на срещата на върха на Г-20.

Съгласно съглашението Вашингтон ще разреши на страните от Европейски Съюз безмитен импорт на стомана и алуминий в Съединени американски щати в размери, сравними с тези, доставени преди митата, наложени от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп през 2018 година

В отговор Европейски Съюз отстранява ответните мита за американски артикули, в това число уиски, моторни лодки и мотоциклети Harley-Davidson.

Но вместо просто връщане към статуквото от 2018 година, Съединените щати и Европейският съюз възнамеряват да се оправят с екзистенциалната опасност от изменението на климата и свръхкапацитета в стоманодобивната индустрия, която е един от най-големите генератори на въглеродни излъчвания в света.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен анонсира обща самодейност за световно съглашение, което би трябвало да влезе в действие до две години:

" Днес се споразумяхме да суспендираме митата върху стоманата и алуминия и да стартираме работа върху ново световно съглашение за резистентен рандеман на стомана. Това е крайъгълен камък в възобновеното европейско-американско партньорство и е първата ни стъпка към декарбонизация на световното произвеждане на стомана. Тази световна самодейност ще бъде мощен инструмент за реализиране на резистентност, огромна стъпка към климатичната индиферентност и гаранция за равнопоставеност на нашите промишлености ".

" Заедно Съединените щати и Европейският съюз ще работят за ограничение на достъпа до своите пазари на мръсна стомана и ще лимитират достъпа на страни, които изхвърлят стомана на нашите пазари, допринасяйки за свръхпредлагането в международен мащаб ", съобщи Белият дом в осведомителни лист, без да посочва Китай непосредствено.
 Съединени американски щати постановат нови мита поради разногласието Еърбъс-Боинг Съединени американски щати постановат нови мита поради разногласието " Еърбъс-Боинг "
Съединените щати оповестиха, че ще наложат спомагателни мита върху френски и немски артикули като част от дълготраен спор за дотации...

Говорейки пред пресата, Байдън беше по-категоричен, като сподели, че съглашението с Европейски Съюз ще помогне за " ограничение на достъпа до нашите пазари на мръсна стомана от страни като Китай ".

Глобалната договорка би трябвало да бъде направена през идващите две години за поощряване на производството на " зелена " стомана и алуминий и ще бъде отворена за други страни, които желаят да се причислят, в това число Китай, чийто стоманодобивен бранш дава отговор за 10-20% от въглеродните излъчвания на страната.

" Разбира се, съглашението е отворено за всички сътрудници с сходен метод на мислене. Производството на стомана е един от най-големите източници на въглеродни излъчвания в международен мащаб ", сподели фон дер Лайен.

Министерството на търговията на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон се съветва с Япония и Англия по въпроси, свързани със стоманата и алуминия, с акцент върху въздействието на свръхпроизводството върху международните пазари на стомана и алуминий.

" Глобалното съглашение ще се стреми да подсигурява дълготрайната жизненост на нашите промишлености, да насърчи производството и търговията на стомана и алуминий с ниска въглеродна активност и да възвърне пазарно насочените условия ", се споделя в изказване на Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР