Американският президент Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия

...
Американският президент Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия
Коментари Харесай

Байдън и Тръмп с изравнени резултати, сочи проучване на Ройтерс

Американският президент Джо Байдън и противникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната конкуренция за президентските избори през ноември, сочат резултатите от анкета на " Ройтерс ". 

В момента против Тръмп е обект на наказателни преследвания по няколко каузи, а Байдън е подложен на рецензии поради поддръжката си за Израел във войната в Газа.

Около 40% от записаните гласоподаватели, взели участие в изследването, което е траяло осем дни и е завършило през вчерашния ден, декларират, че в случай че изборите бяха през днешния ден, те биха дали своят вот за Байдън. Същият е и делът на респондентите, които споделят, че ще гласоподават за Тръмп. 

Байдън имаше преднина от един % пред Тръмп в предходната анкета на Ройтерс/Ипсос, направена на 29 и 30 април. 

Близо 20% от респондентите в най-новото изследване споделят, че към момента не са избрали за кого да гласоподават и че са склонни да поддържат някоя от номинациите на трети партии или въобще да не гласоподават. 

Подкрепата за Роберт Кенеди-младши, който е съперник на имунизациите и взе участие във вота като самостоятелен претендент, възлиза на 13%. Това съставлява растеж от 5% по отношение на предходното изследване от април, когато 8% от респондентите обявиха, че ще гласоподават за него. 

И двамата водещи претенденти понасят обилни негативи. 

През последните месеци Тръмп прекара доста време в правосъдната зала в Манхатън по отношение на едно от четирите наказателни каузи, които се водят против него. Делото в Ню Йорк е по обвиняване, че преди президентските избори през 2016 година Тръмп е платил на порноактриса, с цел да не прави обществено притежание изказванията си, че десетилетие по-рано е имала интимна връзка с него. 

Резултатите от предходни анкети на Ройтерс/Ипсос сочат, че множеството от американците считат обвиняванията против Тръмп за съществени. Той пледира „ почтен “ и отхвърли да е имал сходни прегрешения. 

Другите каузи против Тръмп са свързани с опита му да анулира провалянето си на вота за президент през 2020 година, както и с непозволено предпазване на секретни документи, откакто е напуснал Белия дом.

Тръмп не признава виновност по нито едно от обвиняванията.  

Негативите, понесени от 81-годишния Байдън, включват опасенията към напредналата му възраст, както и острите рецензии против поддръжката му за Израел във войната в Газа от страна на някои представители на Демократическата партия. 

През последните седмици редица американски университети бяха разтърсени от митинги, които ускориха терзанията измежду демократите, че някои млади гласоподаватели ще се извърнат против Байдън. 

Последната анкета сочи, че позициите на Байдън и Тръмп се изравняват. Сред записаните гласоподаватели, на които анкетата не е предоставила опция да изразят поддръжка за претендент от трета партия или да заявят, че не са сигурни кого да изберат, резултатите на Байдън и Тръмп са идентични и всеки от тях получава по 46%. 

Респондентите които отхвърлят да отговорят на по този начин поставения въпрос възлизат на 8%.

Байдън има дребна преднина от 3% измежду записаните гласоподаватели, които показват безапелационна увереност, че ще гласоподават през ноември.

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено онлайн измежду 3208 регистрирани гласоподаватели от цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР