Съединението е следващата стъпка след освобождението на Княжество България и

...
Съединението е следващата стъпка след освобождението на Княжество България и
Коментари Харесай

10-те съвременни изедници български

Съединението е идната стъпка след освобождението на Княжество България и „ частичното “ на Източна Румелия, следвайки учредената цел на основания през 1870 година Български революционен централен комитет, а точно извоюване на политическо избавление на българския народ. И в случай че с оповестяването на Независимостта на България през 1908 година тази цел се смята за реализирана, на този ден, 136 години след Освобождението, 129 години след Съединението и 106 години след оповестяването на Независимостта, ние означаваме националния празник на родината си, размишлявайки над въпроса: „ Доколко свободни се усещаме в България през 2014 година? ”

Този въпрос на първо четене отпада „ минавайки “ през Конституцията ни, където в Чл. 6. (1) е посочено „ Всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права. “ Но, както постоянно се получава, написаното на хартия, в реалност не е тъкмо правилно. Е, да, няма го поробителят да пристигна и да изколи цялото ти семейство, само че пък напълно умерено някой твой съгражданин, мислещ се за вечен, може да те убие с лъскавата си нова кола, до момента в който пресичаш на пешеходна пътека, единствено тъй като в предните пъти, когато е спиран от КАТ за нарушаване, той е минавал с подкуп.

Съпругата ти пък работи в магазин по 12 часа дневно, на крайник, шест дни в седмицата, а е обезпечавана на четири, тъй като работодателят й по този начин е решил, а няма кой да го ревизира или глоби. Баща ти работи за 300 лева като надзирател, тъй като и неговият шеф по този начин е решил, оправдавайки се с икономическата рецесия, от която България в никакъв случай няма да излезе, съгласно родните „ фирмаджии “. Майка ти от години е в Гърция – чистачка, готвачка, сиреч слугиня на гръцко семейство. Баба ти пък, откакто е останала без смешната си пенсия, поради телефонна машинация, е изядена от кучета на село, тъй като оттова, както множеството хора от дълго време са си тръгнали, по този начин и страната отсъства.

Картината е мрачна и напълно не е пресилена. Това не пречи, несъмнено, да продължаваме да бъдем оптимисти за бъдещето. Нямаме различен избор… до момента в който бомбата не падне и в нашия двор. (В „ Хиляда сияйни слънца “ на Халед Хосейни фамилията на едната от основните героини дълго отхвърля да напусне Кабул, макар влошаващото се състояние. Когато най-сетне се вземат решение на тази стъпка, стартират да изнасят на двора тази част покъщнината си, която желаят да вземат. Излизайки с следващия предмет в двора, момичето пада на земята повалено от ударната вълна на бомба взривила къщата, дружно с родителите ѝ.

Преди да изредим актуалните изедници, вършим информация за смисъла на думата:
1. Остар. Човек, който потиска и ограбва други хора. (същ.) изедник, експлоататор.
2. Разг. Човек, който изтезава, тормози другите. Навън е добър, а у дома е същински грабител.

Оставяме десетката единствено с изброяване, тъй като обясненията под всяка точка са до болежка познати и непотребни. Вместо това всеки, който желае, може под материала да отговори на въпроса: „ Доколко свободни се усещаме в България през 2014 година? ” Ето ги и 10-те модерни изедници български.

1. Политическата конюктура

 10-те модерни изедници български

2. Банките

 10-те модерни изедници български

3. Голяма част от работодателите в страната

 10-те модерни изедници български

4. Топлофикационни сдружения

 10-те модерни изедници български

5. Енергоразпределителни сдружения

 10-те модерни изедници български

6. Мобилните оператори

 10-те модерни изедници български

7. Небанкови институции за бърз заем

 10-те модерни изедници български

8. Мудната администрация (Чиновничка Петкова)

 10-те модерни изедници български

9. Картелни съглашения

 10-те модерни изедници български

10. Жълтата преса

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР