Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията да

...
Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията да
Коментари Харесай

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България прикани управлението на компанията да подаде оставка заради непросветеност и несъответстващи дейности. Железничарите желаеха министъра на превоза и известията да се намеси, в опит да откри излаз от обстановката.

Координационния съвет на Синдиката на железничарите в България излезе с декларация във връзка с договарянията за подписване на нов групов трудов контракт (КТД) в Държавно дружество Национална компания " Железопътна инфраструктура " (ДП НКЖИ).

Според синдикатът управлението на НКЖИ няма предпочитание да признае какви са проблемите в сектора и няма желание да търси ясна формула за тяхното решение.

Според железничарите главните проблеми, предмет на КТД са:

- Големият брой ваканции;

- Застрашително растящата междинна възраст на експлоатационния персонал;

- Постоянната работа в понижен състав;

- Работата на огромен брой сътрудници по втори трудов контракт за спомагателен труд при същия работодател;

- Високият и непрекъснато възходящ дял на неразрешения от закона, а в изискванията на жп превоз и рисков ексклузивен труд.

Синдикатът показва, че аргументите за попадане в тази обстановка са ниските трудови хонорари и най-много на главния експлоатационен личен състав. От там показват, че заплащането не подхожда на сложността и отговорността на влагания труд. Възнагражденията в Директива за птиците НКЖИ е трайно по-ниско и изостават съществено от междинната брутна работна заплата (СБРЗ) в страната.

Следствие на непрофесионалното управление от страна на Директива за птиците НКЖИ на експлоатационните процеси е и усложнената експлоатационна конюнктура. Това положение основава условия и предпоставки за утежняване и застрашаване сигурността на транспортите. Ярък образец е актуалната обстановка в жп възел София и предизвиканите от това реакции на клиентите, обществото и медиите, акцентират железничарите.

Те не виждат смисъл от подписването на КТД с предлаганите от работодателя условия и параметри, което би довело до задълбочаване на проблемите и усилване хаоса в системата. Работата без групов трудов контракт остава на отговорността на работодателя.
 Ремонтът на Централната гара в София провокира закъснения на влаковете
Ремонтът на Централната гара в София провокира закъснения на влаковете

БДЖ и НКЖИ подхващат мерки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР