Съдбата на Украйна в тази война е важна за бъдещето

...
Съдбата на Украйна в тази война е важна за бъдещето
Коментари Харесай

Мирча Джоана: Съдбата на Украйна е важна за бъдещето на Европа

Съдбата на Украйна в тази война е значима за бъдещето на Европа. Това разяснява пред бТВ заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Джоана е политик с голям опит. Външен министър по време на приемането на Румъния и България в НАТО, а през днешния ден заместник-генерален секретар на Алианса. Ако реши да се кандидатира за президент, би спечелил, твърди социологическо изследване. Неговата позиция във връзка с войната в Украйна е непоколебима - дейностите на Русия са опасност за всички ни.

„ Ясно си припомням времето, когато 7 народи, Румъния, България, балтийските страни и още две, се причислиха. Аз бях министър на външните работи на страната ми, когато влязохме в НАТО. Разбира се, няколко месеца по-късно влязохме и в Европейски Съюз. В случая на България и Румъния, това стана две години по-късно. Беше миг на голяма смяна за ориста ни, за армиите ни. Естествено, с минаването на времето започваш да осъзнаваш значимостта на тези моменти “.

„ Преобразуването на стопанските системи ни, обществата ни и армиите ни е развой, отнемащ време. Не знам съответно ситуацията в България, само че при нас цели десетилетия нямаше задоволително вложения във въоръжените ни сили. До избрана степен отрезвяването с войната, стартирана от Русия против Украйна, бе стратегическо събуждане за всички ни, в Германия - така наречен zeitenwende или точка на изкривяване, само че всички осъзнахме, че се нуждаем освен от мощни стопански системи, положителни политики, положителни работни места, само че и мощна защита и армии. Членството в НАТО е потребно и тъй като има освен български, румънски, чешки, полски или американски път, а натовски път – взаимно “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР